Článek
Efektní dort s osvědčenou exotickou kombinací chutí manga, kokosu a citrusů a spoustou likéru je určený dospělým. Když chcete potěšit i děti (nebo nechcete hned 1. ledna porušit své novoroční předsevzetí omezit alkohol), můžete ho nahradit kokosovým sirupem.
Na vyšší komplikovanější dorty ráda používám korpus z celých našlehaných vajec a s přídavkem škrobu – je pevný, dobře se krájí a dokáže pojmout velké množství sirupu, který jej krásně dochutí. Rozpis surovin je pro dortovou formu s průměrem 19 cm, když máte formu větší, množství surovin musíte navýšit, jinak se vám korpus nepovede rozkrojit na tři pláty.
Postup
01.
Dno dortové formy vyložte kruhem z papíru na pečení. Boky i kruh z papíru důkladně potřete máslem a dobře vysypejte hrubou moukou, předehřejte troubu na 180 °C. Do misky prosejte naváženou mouku se škrobem.
02.
Do velké mísy (skleněné nebo nerezové) rozklepněte vejce a přidejte cukr. Mísu postavte na větší hrnec s vařící vodou tak, aby se nedotýkala hladiny, a začněte intenzivně šlehat. Až hmota výrazně nabude a zesvětlá a bude na dotek teplá, odstavte ji a dál šlehejte do zchladnutí. Poté přidejte najednou olej a už jenom velice krátce prošlehejte (postačí dvě tři vteřiny).
03.
K našlehané vaječné směsi stěrkou velmi zlehka vetřete prosátou mouku se škrobem. Přidávejte ji po částech a hmotu opatrně překládejte, aby z těsta uniklo co nejmíň vzduchových bublinek. Těsto vlijte do formy a pečte v předehřáté troubě asi 25–30 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Když povrch hnědne příliš rychle, přikryjte ho opatrně alobalem tak, aby mezi povrchem těsta a alobalem byla dostatečně velká mezera, počítejte s tím, že dort trochu poroste. Upečený korpus nechte krátce zchladnout ve formě, poté ho vyjměte a nechte úplně vychladnout na mřížce.

Tento dort můžete nazdobit podle své fantazieFoto: Eva Malúšová
04.
Na mangové želé omyjte dortovou formu, ve které jste pekli korpus, a vyložte ji potravinářskou fólií. Plátkovou želatinu nechte nabobtnat podle návodu na obalu. Do rendlíku vložte mango nakrájené na kostičky, přidejte pár lžic vody a cukr povařte do změknutí. Rozmixujte dohladka a dochuťte – přesné množství cukru a limetové šťávy je těžké určit, mango se v chuti dokáže velmi lišit. Přidejte tolik, aby výsledná chuť mangového pyré byla příjemná vám. K horkému pyré přidejte vymačkanou želatinu a už jenom krátce zahřejte, až se želatina rozpustí, nevařte. Vlijte do připravené dortové formy a nechte v chladu ztuhnout.
Tip: Na želé můžete bez problémů použít i mražené mango. Pyré ochuťte malou špetkou kardamomu, budete překvapení, jak spolu chutě skvěle ladí.
05.
Na krém nejdřív protřete tvaroh přes husté síto, klidně i dvakrát, aby byl opravdu jemný a hladce krémový. Vyšlehejte ho s cukrem a vanilkovým extraktem a postupně zašlehejte i mascarpone. Nechte v chladu krátce odpočinout.
06.
Sestavte dort: vychladlý dortový korpus rozřízněte na tři stejně vysoké pláty. Na dortový podnos umístěte první plát a opravdu štědře ho pokapejte kokosovým likérem (já používám mašlovačku). Korpus dokáže pojmout opravdu velké množství tekutiny, nemusíte se bát, že se rozmočí. Prokapaný korpus potřete vrstvou citrusové marmelády a naneste vrstvu krému (použijte přibližně polovinu).
Tip: Na dort pro děti použijte kokosový sirup bez alkoholu: svařte asi 1,5 dcl kokosového mléka (použijte tekutinu z kokosového ořechu nebo tekutou část z plechovky kokosového mléka) a 2–3 lžíce cukru na hustější sirup, nechte vychladnout a použijte místo likéru.
07.
Na krém položte druhý plát korpusu a také jej potřete (pokapejte) likérem a citrusovou marmeládou. Ztuhlé mangové želé vyjměte z formy a opatrně umístěte na korpus. Poslední plát korpusu pokapejte likérem z řezné strany a stejnou stranou dolů ho položte na želé.
08.
Zbylým krémem důkladně potřete boky i povrch dortu, boky ještě posypejte strouhaným kokosem a dort nechte v chladu uležet alespoň pár hodin. Před podáváním dozdobte podle fantazie: já jsem použila kostičky zralého čerstvého manga a pár zapomenutých sněhových pusinek od Vánoc.
Tip: Prskavky zapíchnuté v dortu vypadají na fotce efektně, povrch dortu ale znečistí drobné částečky spálené hmoty. Když se nechcete vzdát ohně, na finální dekoraci použijte raději třeba svíčky s čísly nového roku.
Prvního ledna určitě nezapomeňte na tradiční novoroční čočku! A možná se vám bude hodit i česnečka proti kocovině.