Článek
Postup
01.
Nejprve upečte batáty. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 stupňů. Na plech dejte pečicí papír. Batáty neloupejte, rozkrojte je podélně napůl a řezem dolů je položte na papír. Pokapejte je lehce olejem, přidejte k nim dvě snítky rozmarýnu pro vůni a dejte je péct asi na 30 minut, dokud nezměknou.
02.
Po upečení je nechte zchladnout a odstraňte z nich slupku, půjde to snadno. Snítky rozmarýnu můžete vyhodit. Oloupané batáty dejte do mísy a rozšťouchejte je na kaši. Přidejte k ní polohrubou mouku, vejce, 30 g nastrouhaného sýru parmazánového typu, tvaroh a jednu lžičku soli. Vše, nejlépe rukama, zpracujte v těsto.
03.
Mezitím si připravte větší hrnec, nalijte do něj vodu, přidejte lžičku soli a dejte vařit.
04.
Těsto přendejte na pomoučněný vál a rozdělte ho na čtyři stejné díly. Z nich pak vyválejte válečky a nakrájejte drobné nočky.
05.
Postupně každou ze čtyř várek hoďte do vařicí vody. Jakmile nočky vyplavou na hladinu, sítem je vyndejte z hrnce na talíř.
06.
Připravte si velkou pánev a nalijte do ní asi 2 lžíce oleje. Uvařené nočky osmažte dozlatova. Nandejte je na talíře a na stejné pánvi zprudka orestujte buď plátky nebo kostičky slaniny.
07.
Orestovanou slaninou i výpekem přelijte nočky a nakonec na každou porci nastrouhejte parmazán nebo podobný druh sýru.
Z batátů se vaří opravdu výborně. Zkuste netradiční batátové smoothie!