Článek
Českým kuchyním kraluje drůbež. Opomíjené jsou zde především ryby, stále více lidí ale vynechává i červené maso. Také máte někde v hlavě zafixováno, že není tak dietní a škodí srdci? Jak to s ním tedy je?
Červené maso samo o sobě neškodí. Problémem je maso tučné. Takové se může skutečně podílet na vzniku obezity, nemocí srdce a cév i různých typů nádorových onemocnění. Pokud ale zvolíte maso libové, získáte z něj řadu zdraví prospěšných látek. Bílkoviny, železo, vitamin B12, zinek i mastné kyseliny, které naopak srdci a cévám prospívají.
Světová zdravotnická organizace doporučuje dopřát si libové červené maso dvakrát týdně. Pro maximální doplnění živin druhy masa střídejte, vedle vepřového a hovězího dejte šanci i telecímu, jehněčímu a skopovému.
Jak ho upravit
Dalším problémem, který z červeného masa dělá nezdravou potravinu, je jeho úprava: nevhodným uzením, smažením nebo grilováním na otevřeném ohni mohou vznikat karcinogenní látky. Místo toho, abyste tedy maso okořenili a osmažili na tuku, volte jiný způsob: můžete ho orestovat na teflonové pánvi a pak okořenit a dodusit. Dejte přednost vaření, zkusit můžete také pečení bez tuku. Do kuchyně si můžete pořídit i římský, pomalý nebo parní hrnec.
A jaké benefity můžete očekávat?
Zdroj síly pro sportovce
Jak již bylo řečeno, červené maso je významný zdroj bílkovin. Každý dospělý jich potřebuje denně zhruba 0, 8 gramu (pokud hubnete, je to trochu více) na kilogram své tělesné hmotnosti. Bez nich se neobejdou enzymatické a hormonální procesy v těle, jsou důležitým palivem pro svaly sportovců, ale hodí se i při hubnutí.
„Tělo je tráví dlouho, takže vám poskytnou pocit zasycení na delší dobu než třeba sacharidy. Také množství energie, jíž organismus potřebuje pro zpracování bílkovin, je vyšší než u zmíněných sacharidů. Na rozdíl od sacharidů a tuků nehrozí, že by se vám z nadbytku bílkovin tvořily tukové zásoby," prozrazuje Martina Dvořáková, dietní koučka KetoDiet.
Pro hubnutí je také důležitá rychlost metabolismu. „Nedostatek bílkovin způsobuje úbytek svalů, ty pak nepotřebují tolik energie, a tím se celkový chod metabolismu zpomaluje," doplňuje odbornice, proč je červené maso vhodné i při dietě.
Zdroj železa nejen pro ženy
Červené maso je významným zdrojem železa. Jeho nedostatek se projevuje fyzickou i mentální únavou, může způsobit i chudokrevnost. Z červeného masa ho má nejvíc hovězí a jehněčí, ale také vnitřnosti. Telecí řízek nebo hovězí steak by si měly dopřát ženy během menstruace, případně několik dní před a po ní. Kvůli krvácení totiž dochází ke ztrátám, které pak tělo musí dorovnávat z již vytvořených zásob.
Vysokou spotřebu mají také těhotné a kojící maminky a ženy v menopauze. Zvláště v těhotenství je třeba železo ohlídat a zajišťovat stabilní přísun. Nedostatek je spojen s řadou komplikací včetně předčasného porodu. Myslete na to, aby bylo maso vždy důkladně propečené, ať neriskujete mikrobiální nákazu.
Železo lze sice doplnit například také z luštěnin, mandlí nebo celozrnného pečiva, to z masa ale umí tělo využít mnohém lépe než z rostlinných zdrojů.
Zdroj imunity i elixír krásy
Červené maso je významným zdrojem zinku, který je potřebný pro imunitní systém, ale také například pro zdravý vzhled vaší pokožky, vlasů a nehtů. Pomáhá při akné, chrání buňky před volnými radikály a předčasným stárnutím.
Vitaminy pro silné nervy
V červeném mase se ukrývají i vitaminy skupiny B. Vitamin B12 pomáhá i při únavě a psychickém vypětí, je důležitý pro tvorbu červených krvinek. Jeho nedostatek způsobuje únavu a dušnost, může způsobit i zapomnětlivost nebo výkyvy nálad. Červené maso je bohaté také na vitamin B2, riboflavin, který se stará o správný růst a pomáhá v těle spalovat cukry. Jeho nedostatek se projeví rozpraskanými koutky úst, záněty v ústech a krku, záněty spojivek, podepisuje se i na vzhledu kůže, vlasů a nehtů.
Potravina plodnosti
Béčko by si měly hlídat i ženy v těhotenství a ty, které dítě plánují. „Zejména vitaminy B2, B6 a B12 mohou pomoci zlepšit podmínky pro vyvíjející se zárodek a snížit riziko vzniku vrozené vady, především rozštěpu páteře, či samovolného potratu,“ vysvětluje olomoucký gynekolog Pavel Turčan. Toužíte-li po miminku, libové červené maso by nemělo chybět dvakrát týdně na talíři vám ani vašemu partnerovi.
NA MNOŽSTVÍ ZÁLEŽÍ
Opomíjené káčko
O vitaminu K2 se možná nemluví tak často jako o jiných živinách, pro tělo je ale stejně nepostradatelný. Je podstatný i pro správné ukládání vápníku. Doplnit vám ho pomůže právě maso, ale také žloutky, tvaroh, vejce a fermentované potraviny.
Uvařte si třeba hovězí kostky s kapustičkami a mrkví, zadní s batáty a rozmarýnem nebo hovězí maso na pivě.