Hlavní obsah

Nevyhazujte peníze! Jak využít lógr či okrájená jablka

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Přemýšlíte, kde ušetřit? Třeba tak, že ještě využijete některé zbytky z kuchyně. Máme pro vás hned několik jednoduchých nápadů, jak mohou posloužit, než skončí v koši.

Článek

Slupky z brambor nebo banánů, okrájená jablka, ale i drť, která zbyde po odšťavnění… Končí u vás doma v koši a v lepším případě v kompostu? Je to škoda. Ukážeme vám, že je lze předtím ještě využít. A je to velmi jednoduché!

Želé z jablečných slupek

Foto: Jakub Jurdič

Zbyla vám po přípravě štrúdlu miska jablečných slupek a okrájené jádřince? Vyrobte z nich želé, které se hodí na promazávání dortů a třeba i na toust k snídani. Základem je jablka před loupáním velmi dobře omýt. Slupky a jádřince dejte do hrnce s vodou tak, aby byly zcela ponořené. Vařte tak dlouho, až se rozvaří a pustí do vody hmotu z jablek. Pak je z vody vylovte, ale hrnec nechte na ohniFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Do vody s patrnou rozvařenou dužninou přidejte želírovací cukr v takovém poměru, jaký radí výrobce. Želé zatuhne i po přidání obyčejného cukru, ale toho je zapotřebí opravdu hodně (asi hrnek na půl litru). Podle návodu za stálého míchání povařte, nalijte do vyvařených sklenic a nechte vystydnout a ztuhnoutFoto: Jakub Jurdič

Chipsy ze slupek od brambor

Foto: Jakub Jurdič

Možná jste se už dočetli, že brambory mají hodně přínosných látek pod slupkou a že by nebylo špatné je konzumovat i s ní. Ovšem pokud je chcete jako přílohu, ne vždy to jde. Dejte si stranou pěkné slupky, třeba z dobře omytých raných druhů brambor, a využijte je na přípravu chipsů. Naskládejte je na pečicí papír na plech, lehce zakápněte olejem, osolte a pečte asi při 180 °C přibližně 10 minut, nebo dokud nebudou brambůrky křupavéFoto: Jakub Jurdič

Banánové slupky jako hnojivo

Foto: Jakub Jurdič

Slupkovou „trojku“ završte zpracováním slupek od banánů. Fungují jako skvělé hnojivo pro květiny, protože obsahují dusík, fosfor a draslík. Můžete je nakrájet na kousky a vložit na spodek květináče při sázení letniček – pak stačí jeden až dva kousky. Anebo je nechte – stačí dvě až čtyři slupky – alespoň 24 hodin louhovat v konvi s vodou a tímto výluhem pak květiny zalijteFoto: Jakub Jurdič

Vymačkané citrusy jako přírodní čistič

Foto: Jakub Jurdič

Milujete čerstvou šťávu z pomerančů, grepů nebo citronů? Pak vám asi zbývá docela dost vyždímaných půlek. Nevyhazujte je – proměňte je ve zcela přírodní přípravek na čištění umyvadla. Zbytky citrusů namočte do kuchyňské soli a použijte je jako houbičku – směs soli a přírodních kyselin bělí, odstraní špínu a zanechá krásný lesk i jemnou vůni. Voda, v níž jste nechali louhovat okrájené slupky z citrusů, zas poslouží jako přírodní odpuzovač hmyzu – stačí ji nalít do misky a nechat volně odpařovat třeba na balkoněFoto: Jakub Jurdič

Lógr pohlcuje pachy a hnojí

Foto: Jakub Jurdič

Jestli pijete turka nebo děláte kávu v kávovaru, asi máte hodně zbylého lógru. Je škoda, aby skončil v koši, protože skvěle pohlcuje pach. Nasypejte ho do misky a dejte třeba do lednice či spíže – měnit ho můžete asi jednou za týden. Jestli bojujete se slimáky, pak sedlinu rozsypejte kolem květin – slimáci prý nemají kávovou vůni rádi a vyhnou se mu. Lógr lze používat i jako hnojivo – obsahuje cenné minerály, ovšem na rostliny by měl přijít až jako součást kompostu, nikoli čerstvýFoto: Jakub Jurdič

Skořápky z vajec odpudí slimáky

Foto: Jakub Jurdič

Vyhazovat skořápky od vajíček je také zbytečné – po usušení a rozdrcení jsou vhodné jako zábrana proti slimákům, kteří se jejich ostrým hranám velmi rádi vyhnou. Když skořápky promícháte se zeminou, budou fungovat jako hnojivo pro rostliny, které vyžadují vápníkFoto: Jakub Jurdič

Zbytky po odšťavnění místo jíšky a do koláče

Foto: Jakub Jurdič

I když máte hodně kvalitní odšťavňovač, stejně je zbytků z ovoce a zeleniny dost na to, abyste je jen tak vyhodili. Například z mrkve vznikne hmota, která se velmi dobře hodí do těsta na třenou bábovku, z jablek pak do perníku. Všechny zbytky zeleniny užijete do polévek místo jíšky, a dokonce z nich lze vyrobit i základové těsto pro slaný koláčFoto: Jakub Jurdič

Kyselé mléko vyčistí stříbro

Foto: Jakub Jurdič

Nechutná vám kyselé mléko? Nevylévejte ho. Máte-li zašlé stříbrné příbory nebo nějaké jiné stříbrné předměty, vložte je do mléka. Asi po hodině je vyndejte, otřete měkkým hadříkem a dobře opláchněte v čisté vodě. Stříbro se bude krásně lesknout a zbavíte ho začernáníFoto: Jakub Jurdič

Co se zbytky surovin, které jste možná občas vyhodili? Podívejte se na 3 recepty ze zbytků vařených brambor nebo na 2 tipy, jak znovu užít zbytky svíček. Skvělá je i pasta frittata: zapečené těstoviny ze zbytků.

Načítám