Článek
Postup
01.
Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem a vyložte papírem na pečení tak, aby kraje papíru přesahovaly okraj formy, usnadní vám to vyndávání. Kratší strany formy můžete nechat pouze vymazané.
02.
Omyjte a oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte je na velmi jemné plátky (nejlíp to půjde na struhadle zvaném mandolína). Zakapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědly, a předehřejte troubu na 180 °C.
03.
V míse smíchejte vejce a rozpuštěné máslo, přidejte cukr a šlehejte, dokud se cukr částečně nerozpustí. Vmíchejte mouku, skořici a prášek do pečiva, přilijte mléko a ještě krátce promíchejte (na odměření ingrediencí vám postačí i hrnek – použijte půl hrnku cukru, hrnek mouky a hrnek mléka).
04.
Těsto opatrně promíchejte s jablky a pomocí lžíce urovnejte do formy. Povrch posypte nasekanými ořechy a dejte péct na 40 minut. Zhruba po čtvrt hodině přikryjte povrch alobalem, aby se ořechy nespálily.
05.
Hotový koláč nechte chvíli odpočinout, nožem uvolněte těsto od kratších okrajů formy a pomocí papíru na pečení koláč vyjměte. Výborný je teplý i studený.
Můj tip: Na přípravu používám hladkou špaldovou mouku a nemám žádné výčitky nabídnout tuhle sladkost dětem jenom tak ke svačině. Když ale přidáte karamelovou omáčku, třeba podle receptu na starosvětský nepečený koláč s karamelovou omáčkou, a kopeček šlehačky, získáte dezert, za který se nemusíte stydět ani při slavnostních příležitostech.