Článek
„Mám to tak od střední školy. Dojížděl jsem do jiného města a každé ráno bylo poznamenané spěchem a stresem. Musel jsem vstát v nemožnou ranní hodinu, hnal se na vlak a dorazil do školy na poslední chvíli,“ vypráví čtyřicetiletý Petr.
Nepříjemné pocity spojené se začátkem dne způsobily, že Petr nemůže snídat ani teď. Odvykl a před desátou dopolední nemá na jídlo ani pomyšlení. A když se někdy přece jen pokusí nasnídat, je mu pak těžko, nebo dokonce špatně od žaludku.
Ale já vážně nemám hlad!
„Mnoho lidí tvrdí, že je pro ně při hubnutí výhodné nesnídat. Ráno prý stejně hlad nemají, a mohou tedy ,ušetřit kalorie´,“ říká psycholožka Iva Málková, zakladatelka společnosti STOB. To, že necítíte hlad, je podle ní docela dobře možné – po nočním hladovění je hladina cukru v krvi vyrovnaná a množství inzulinu je nízké, tělo tedy po přísunu energie nevolá. To ovšem neznamená, že ji nepotřebuje.
„Vynechání snídaně vás dožene odpoledne – v druhé polovině dne budete mít větší hlad, budete více jíst a mít chuť na vysoce energetické potraviny,“ vysvětluje dietoložka a odborná garantka poradny Rozumné hubnutí Václava Kunová.
Rozežraní? Ne, jen najedení!
Když se nasnídám, roztáhne se mi žaludek, a celý den pak budu baštit mnohem víc. To je další z rozšířených snídaňových předsudků. Ve skutečnosti záleží hlavně na tom, kolik a čeho sníte. „Pokud si dáte na prázdný žaludek potraviny s vysokým glykemickým indexem, například cornflakes či bílé pečivo s přislazovaným džemem či nutelou, dojde k rychlému nárazovému vyloučení inzulinu, hypoglykémii – velmi nízké hladině cukru v krvi – a s tím souvisejícímu pocitu hladu,“ upozorňuje doktorka Málková.
Pokud naopak posnídáte potraviny s nízkým GI, dojde k vyrovnanému a pozvolnému přílivu glukózy do krve. Budete se cítit příjemně nasycení a díky stabilizované glykémii nebudete mít až do svačiny potřebu nic uzobávat. „A po dobré snídani přijde i lepší nálada – ovesné vločky, celozrnné pečivo i banány obsahují aminokyselinu triptofan, ze které si lidské tělo vyrábí serotonin, takzvaný hormon dobré nálady,“ povzbuzuje Václava Kunová.
Snídaně – čtvrtina denního talíře
Nejspíš už jste slyšeli o tom, že by snídaně měla představovat přibližně 20 až 25 procent celkového denního příjmu energie. U průměrné ženy s celkovým energetickým příjmem 8400 kJ za den by měla snídaně poskytnout 1680–2100 kJ. To znamená například 2 menší krajíčky chleba (nebo 60 g snídaňových cereálií) + dvě vejce (nebo 200 ml jogurtu) + kousek ovoce nebo zeleniny. Muži si mohou dovolit o něco víc sacharidů i bílkovin, protože i jejich denní příjem energie je vyšší (v průměru 10 400 kJ).
Ideální snídaně je co nejpestřejší
Při přípravě snídaně se nebojte experimentovat a zkoušet různé typy pokrmů. Pokud ráno nemáte chuť k jídlu, není divu, že se vám při vůni opečené slaniny s vajíčky může udělat lehce „šoufl“. Co takhle zkusit lehký jogurt s nakrájeným ovocem nebo cereálie s oříšky? Snažte se, aby byly vaše snídaně co nejpestřejší; je lepší dát si po malém kousku od různých potravin (tvarohový krém, krajíček chleba, tvrdý sýr, ovoce, zelenina) než zbouchat dvě housky s máslem a nic jiného.
Taky patříte k nesnídačům? A jak jste se k tomu dopracovali?