Článek
Stejně jako každé léto i letos část houbařů skuhrá, že houby nerostou, a ta druhá si zase láme hlavu, jak všechny lesní úlovky zpracovat. Proto jsme se zaměřili na recepty, které se budou hodit oběma skupinám – a to i mimo houbařskou sezonu. Hlavně ale nezapomeňte dobře zkontrolovat, jestli jsou vaše suroviny jedlé!
Houbová paštika
Málokdo vám uvěří, že jste do ní nedali maso. Tahle krémová domácí paštika voní po tymiánu a česneku a připravit ji můžete jak z čerstvých, tak z mrazených hub či kupovaných žampionů. Doplňte ji brusinkami nebo ořechy a luxusní jedlý dárek máte na světě!

Voňavou krémovou paštiku doplňte výrazným brusinkovým želéFoto: Marianna Novotná
Naložené houby po italsku
Zkuste letos část hub (nebo opět klidně jen žampiony) naložit trochu jinak – do pikantního česnekového oleje po italsku. Houby v oleji na toustících jsou nepřekonatelná chuťovka k vínu či pivu a vydrží klidně tři měsíce (to samozřejmě platí pouze v případě, kdy je velmi dobře schováte).

Houby naložené v pikantním oleji jsou oblíbeným italským předkrmemFoto: Marianna Novotná
Domácí houbové koření
Ať už máte doma zásoby sušených hub, nebo chcete ty čerstvé zpracovat trochu jinak, usušte je tentokrát v podobě domácího houbového koření. Namícháte si ho přesně podle svého gusta a všem omáčkám, těstovinám či polévkám dodáte pravou houbovou chuť. Nepostradatelným pomocníkem je i v zimě, kdy čerstvé dostanete víceméně jen nevýrazné žampiony – jednoduše je dokořeníte. A poslouží i jako prima jedlý dárek!

Sušené houby trochu jinak: v podobě univerzálního domácího kořeníFoto: Marianna Novotná
A teď nejoblíbenější otázka všech houbařů: rostou?