Článek
Češi obecně příliš neholdují zdravé stravě. Typicky česká kuchyně je založená na nezdravých tucích a sacharidech. Podobně jsou na tom ale i lahůdky v jiných zemích. Díky našim tipům se z vašich oblíbených tučných jídel rázem stanou dietní!
Řízek bez výčitek
Pokud si chcete udělat zdravější variantu řízku, pak vyzkoušejte řízek obalovaný v kukuřičných lupíncích – cornflakes. Další možností je obalit řízek v celozrnné strouhance. Recept nám dodala hlavní nutriční specialistka ze Světa zdraví, Ing. Monika Bartolomějová.
Pizza téměř bez kalorií
Na pizze je, co se týče diety, nejhorší těsto z klasické mouky. Ta „zalepí“ trávicí ústrojí na dlouhé hodiny a zatíží lidský organismus. Kromě toho je těsto na celém tomto italském pokrmu nejkaloričtější. Jak tedy nahradit pizzové těsto, a pořád si pochutnat? Zkuste cizrnovou pizzu!
„Výbornou zdravou a lehkou alternativou je korpus z luštěnin, vařených nebo pomletých na mouku v kombinaci například s moukou z ořechů nebo obilovin,“ doporučuje Ing. Veronika Jandová, trenérka, cvičitelka a poradkyně pro zdravý životní styl.
Vepřo–knedlo–zelo trochu jinak
Mysleli jste si, že tuhle českou klasiku zdravě udělat prostě nejde? Omyl. Stačí když pozměníte pár věcí. Výpečky nebo bůček nahraďte libovou kýtou. Zelí nezahušťujte moukou nebo místo něj zvolte špenát. S knedlíky je to těžší, ale i ty se dají udělat podstatně zdravěji. A to například z celozrnného pečiva nebo mouky. A je to snazší, než byste si mysleli! Znáte třeba tento recept na nízkokalorické knedlíky?
Ani s těmito zdravými knedlíky to ale nepřehánějte. Dejte si raději víc masa a zeleniny.
Zkusíte tyhle zdravé variace, nebo dáte přednost originálům?