Článek
Žhavým dietním trendem, který z Japonska proniká do Ameriky a nyní i k nám do Evropy, je koncept s tajemným názvem Shoku-Iku. Ten lze volně přeložit jako „jděte jíst“, což vlastně nezní zrovna dietně. Je to spíše životní filozofie týkající se jídla. Není jen o tom, co jíte, ale i jak jídlo vybíráte a připravujete. Posvětila ho dokonce vláda a v některých školách se ho učí už malé děti.
Filozofie Shoku-Iku
Diet a výživových programů existuje nespočet. „Kritérií pro výběr vhodného výživového programu je celá řada, nejdůležitější by ale měla být jeho komplexnost. To znamená, aby neřešil pouze redukci váhy, ale i motivaci a respektoval váš životní styl,” vysvětluje výživová poradkyně Hanka Ondrušová.
Přesně na tomto základu je Shoku-Iku vystavěné. Nenutí vás počítat kalorie, odvažovat porce jídla nebo hlídat, zda přijímáte správný poměr živin. Japonci totiž věří, že když změníte svůj vztah k jídlu, nové zdravější stravování si plně zautomatizujete.
Když ráno hřeším, večer se šetřím a naopak
Místo dietních pouček Japonci poslouchají spíše selský rozum. Pokud si hned ráno dopřejí vydatnou snídani, vědí, že miska s obědem by měla být o to lehčí. Dají si třeba rybu nebo maso na přírodní způsob a k tomu salát z mořských řas. Když si plánují vyrazit večer posedět a tuší, že skončí s hamburgerem a hranolky, přes den se jídla nevzdávají, ale volí pokrmy lehké a zdravější.
Význam servírování
Podle teorie Shoku-Iku nejde jen o jídlo, ale také jak si ho naservírujete. Pěkné nádobí i prostírání, barvy na talíři i hraní si s jídlem má smysl. Propagátorka filozofie Shoku-Iku a autorka řady receptů Makiko Sano ho doporučuje zejména tehdy, pokud jídlo připravujete pro děti.
Ani zdravé pokrmy a zeleninu nemusejí odmítat, když jim je atraktivně naskládáte na talíř. „Dobře vyvážená jídla jsou důležitá pro každého, ale mohou být velmi nudná. Zapojte fantazii a dosáhněte toho, že naservírovaný pokrm vám i malým jedlíkům vykouzlí úsměv na tváři,“ radí Makiko Sano.
Tajemství malých talířků
Na talíři nesmí chybět bílkoviny, sacharidy ani kvalitní tuky, nezapomínejte také na vlákninu, minerály a vitaminy. Jenže jak to uhlídat? Japonská gastro filozofie má trik i na to. Místo jednoho velkého talíře jídlo servírujte na několika malinkých talířcích! A co talíř, to jiné jídlo a jiné živiny: trochu rýže zajistí příjem sacharidů, zelenina a řasy přidají i potřebné vitaminy a minerály. Na dalším talířku nechybí bílkoviny v podobě tofu, masa nebo ryb.
Hezky naservírované jídlo uspokojí oči, jazýček i nos. Uspokojit byste však měli všechny chutě. Na talířcích tak nesmí chybět slané, kyselé, hořké, sladké a pro Asii typická chuť umami. Tu vám zajistí třeba kousek parmazánu, sušené šunky, ústřicová omáčka, vývar, mořské plody nebo šiitake houby (známé také jako houževnatec jedlý).
Nevymlouvejte se na čas, děláte to pro sebe
Děsí vás, kolik času příprava takového jídla zabere? To je sice pravda, ale i to je jeden z hlavních pilířů japonského stravování. Jíst byste neměli za poklusu, z jídla si udělejte každodenní významný rituál, dopřejte si na něj dost prostoru, jídlo si užijte a vychutnejte. To vám pomůže uvědomit si, že jste vůbec jedli a nakrmíte i svou mysl, takže vás nebude tolik honit mlsná.
Jak si bez diety udržují štíhlou postavu nejen Japonky, ale i Italky nebo Francouzky?