Článek
Postup
01.
Vyndejte máslo z ledničky, aby změklo. Do širšího kastrolu vlijte 600 ml mléka a pomalu přiveďte k varu. Ve zbylém mléku rozmíchejte pudinkové prášky a cukr. Když mléko začne vřít, za stálého míchání do něj vlijte pudinkovou směs a uvařte hustou kaši. Nechte zchladnout, přitom pudink často míchejte, aby se nevytvořil škraloup.
02.
Až bude mít pudink pokojovou teplotu, pokračujte. Pomocí šlehače do něj postupně zašlehejte změklé máslo, rum i vanilkový extrakt, až vznikne hladký a voňavý krém.
03.
Na tác dejte kus papíru na pečení a vybalte sušenky. Postupně je promazávejte krémem, lepte k sobě a střídejte přitom barvy.
04.
Před sebou máte sušenkový kvádr. Na delší stranu naneste z boku dávku krému a stejným způsobem sestavte další sušenkovou řadu – dort na snímku má čtyři. Hotový dort vydatně potřete krémem, abyste zahladili nerovnosti. Takto připravený dejte do lednice na noc rozležet. Zbylé sušenky rozdrťte. Částí můžete ozdobit boky dortu a zbytek spojte pomocí lžíce krému na tvárnou hmotu. Vytvořte kuličky a také dejte ztuhnout.
05.
Na druhý den rozpusťte ve vodní lázni čokoládu na vaření. Přidejte lžíci ztuženého tuku a ozdobte vršek dortu. Do zbylé čokolády namočte připravené sušenkové kuličky a použijte je k dekoraci. Když čokoláda ztuhne, můžete podávat.
Tip
Zdobení a poleva záleží jenom na vaší fantazii a chutích. Čokoládu nemusíte použít vůbec, stačí dort posypat sušenkovými drobečky a okrášlit ovocem. Zbude-li vám čokoláda, můžete vytvořit různé ozdobičky.
Na výrobu můžete použít jakýkoliv druh čtverhranných máslových sušenek, třeba Leibniz nebo sušenky privátních značek supermarketů. Když budete mít jenom světlou verzi, můžete použít kvůli kontrastu třeba kakaový pudink.
Máte rádi nepečené dorty ze sušenek a piškotů?