Článek
Postup
01.
Smetanu vyšlehejte se lžící moučkového cukru dotuha a promíchejte se zakysanou smetanou. Nakonec přidejte asi hrst obraného rybízu. Na dno pekáčku nebo dortové formy vyložte cukrářské piškoty (říká se jim také savoiardi) a pokropte je trochou amaretta. Potřete polovinou smetanového krému, naložte další vrstvu piškotů, opět pokropte amarettem a potřete zbylým krémem. Uhlaďte a koláč dejte aspoň na tři hodiny uležet do lednice, ideálně ale přes noc.
02.
Obraný rybíz dejte do kastrolku, podlijte pár lžicemi vody, přidejte cukr a vařte, dokud se rybíz nezačne rozpadat – trvá to asi deset minut. Podle kyselosti rybízu a vašich preferencí můžete přidat trochu cukru, počítejte ale s tím, že piškoty jsou hodně sladké a krém trochu také. Když je rybíz skoro hotový, rozmíchejte lžíci škrobu v troše vody, až vznikne kašička. Metličkou ji vmíchejte do rybízové omáčky, ještě dvě minuty provařte do zhoustnutí a odstavte. Až vystydne na pokojovou teplotu, naneste na vychlazený koláč. Nechte ještě asi 30 minut zatuhnout a můžete podávat.
Jaké ovoce vede na nepečeném koláči u vás?