Článek
Postup
01.
Připravte si suroviny. Sušenky jsem dala kokosovo-čokoládové (Koka, Biopekárna Zemanka, Alnatura) a místo želatiny jsem zvolila vegetariánský agar. Koupíte ho ve zdravých výživách, některých lékárnách, velkých supermarketech a na internetu. Nejlepší je řídit se návodem na obalu – uvedené množství proto berte jako orientační. Místo agaru ale klidně použijte 12 plátků klasické želatiny nebo želatinový ztužovač.
02.
Sušenky rozmixujte nebo nadrťte válečkem v utěrce, smíchejte s rozpuštěným máslem a pořádně upěchujte do máslem vymazané formy s odnímatelným okrajem. Dejte do lednice, než připravíte náplň.
03.
Tvaroh ušlehejte s mascarpone a cukrem, zvlášť vyšlehejte dotuha i smetanu. Ovoce s cukrem rozmixujte. Dala jsem maliny, ale hodí se i borůvky, jahody či ostružiny. Jak ušlehat šlehačku dotuha?
04.
K ovoci přidejte agar a dvě tři minuty za stálého míchání povařte. Pro výraznější chuť přidejte asi 2 lžíce citronové šťávy.
05.
Pár lžic rozmixovaných malin nechte na mramorování a ke zbytku vmíchejte několik lžic tvarohu. Poté ovocnou směs přidejte k tvarohu, opatrně promíchejte a nakonec zapracujte šlehačku.
06.
Tvarohovou náplň vlijte na připravený korpus, pokapejte odloženými malinami a špejlí vytvořte mramorování.
07.
Nechte v lednici do druhého dne ztuhnout, poté nožem ohřátým horkou vodou obkružte boky a sundejte formu.
08.
Hotový dort ozdobte zbylými malinami a podávejte.
K čemu se hodí agar? Udělejte si borůvkovou marmeládu s tymiánem nebo jablečné želé bábovičky. Uplatní se i při přípravě nejlepších punčových řezů pro začátečníky.