Článek
Postup
01.
Připravte si suroviny. Já dala bezlepkové jablečné sušenky s pohankou z Biopekárny Zemanka, ale korpus na cheesecake vyrobíte i třeba z karamelových sušenek Lotus nebo Oreo sušenek s náplní. Každý druh jen potřebuje jiné množství másla (a to najdete po kliknutí na danou značku v předchozí větě).

Já dala bezlepkové sušenky, ale použijte jakékoli, které vám chutnajíFoto: Jakub Jurdič
02.
Sušenky rozmixujte nebo válečkem v utěrce rozbijte, smíchejte s rozpuštěným máslem a směs pořádně natlačte na dno koláčové formy s odnímatelným okrajem.

Sušenková krusta se nepeče, jen pořádně rukama upěchuje do formyFoto: Jakub Jurdič
03.
Čokoládu rozpusťte spolu se šlehačkou (180 až 200 ml) a nechte chvilku vychladnout. Mezitím vyšlehejte mascarpone (250 g) s tvarohem (také 250 g), vmíchejte čokoládu a nakonec mák.

Čokoládu rozpustíte se smetanou a pak už jen všechny suroviny na náplň smícháteFoto: Jakub Jurdič
04.
Směs nalijte na korpus a nechte nejlépe do druhého dne nebo alespoň několik hodin v chladu zatuhnout.

Přes noc nebo za pár hodin náplň krásně zpevníFoto: Jakub Jurdič
05.
Mezitím povařte ovoce (já dala mrazené borůvky) s cukrem, škrobem a trochou vody. Rozprostřete na celý korpus, nechte jenom na středu nebo podávejte jako omáčku k jednotlivým porcím.

Na závěr můžete cheesecake dozdobit ovocem (a to klidně mrazeným)Foto: Jakub Jurdič
06.
Krájejte ostrým nožem zahřátým v horké vodě.

Ostrým nožem obkružte boky formy a pak ji opatrně sundejteFoto: Jakub Jurdič

Kombinace tvarohu, máku a borůvek se opět osvědčila!Foto: Jakub Jurdič
Koláč můžete připravit i do malých košíčků jako mini cheesecakes.