Článek
Postup
01.
Na dno koláčové formy vyskládejte sušenky (vhodné jsou Bebe, ale hodí se všechny obdélníkové máslové, často mají označení petit beurre) tak, aby pokryly celou plochu – natěsno jednu vedle druhé. Když nemáte formu přesné velikosti, rozkrojte sušenky opatrně zoubkovaným nožíkem, jde to snadno.
02.
Jablka (6 menších nebo 4 opravdu velká) oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle do hrnce. Zakápněte citronovou šťávou, podlijte 400 ml vody a dejte vařit na mírný plamen. Do hrnce přidejte koření (když ho před tím vložíte do sítka nebo pytlíčku na koření, bude se vám na konci vaření lépe hledat) a jablka oslaďte. Řiďte se svou chutí a sladkostí jablek – obvykle postačí lžíce až dvě cukru.
03.
Jablka pomalu duste asi 10 minut, až se začnou rozpadat. V dalších 400 ml vlažné vody metličkou prošlehejte pudinkový prášek, zvyšte plamen a za stálého míchání přilijte k jablkům. Znovu plamen ztlumte, nepřestávejte míchat a povařte do zhoustnutí, potrvá to jenom chviličku. Odstavte, vyberte koření a nechte mírně zchladnout, občas promíchejte.
04.
Třetinu jablečné směsi rovnoměrně rozprostřete na sušenkovou vrstvu. Na ni vyskládejte vrstvu sušenek, přilijte další třetinu jablek a ještě jednou zopakujte, poslední vrstvu budou tvořit sušenky.
05.
Nechte chladnout alespoň hodinu, ale lepší je nechat rozležet v lednici do druhého dne. Před podáváním uvolněte nožem okraje a rychlým pohybem převraťte hotový dezert na servírovací tác.
06.
Řádně vychlazenou smetanu začněte pomalu šlehat, poté postupně zvyšujte otáčky. K téměř tuhé šlehačce přidejte cukr, už jen pomalu zašlehejte a naneste na povrch dezertu. Za pomoci sítka ozdobte jemným popraškem mleté skořice. Jak ušlehat perfektní šlehačku dotuha?
Lákají vás nepečené moučníky? Vyzkoušejte pravý belgický nepečený dort nebo nepečený rybízový koláč. Anebo si dáte nepečený čokoládový koláč s lesním ovocem?