Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Můžete použít borůvky, ostružiny a maliny, ale výborný bude i jen jeden druh, nebo naopak mix s jahodami, trochou rybízu nebo jiným sezonním ovocem.

Nic víc na tento lahodný koláč nepotřebujeteFoto: Greta Blumajerová
02.
Sušenky rozmixujte na jemnou drť, vmíchejte kakao a přilijte ve vodní lázni nebo mikrovlnce rozpuštěné máslo a čokoládu. Znovu mixujte, až se směs spojí.

Sušenky do korpusu klidně zvolte jiné než ovesné, jen pak dejte trochu méně máslaFoto: Greta Blumajerová
03.
Sušenkovou směs nechte v lednici chvíli zatuhnout, poté ji rukama natlačte na dno a boky koláčové formy s odnímatelným okrajem a vraťte do lednice, než si připravíte náplň.

Těsto co nejpevněji natlačte do formy, aby se při krájení nedrobiloFoto: Greta Blumajerová
04.
Ovocná náplň je snadná: ovoce rozmixujte a propasírujte sítem do hrnce, abyste se zbavili zrníček a slupek. Lžící na sítko pořádně tlačte, aby bylo co nejméně odpadu.

Ovoce rozmixujte a propasírujte, aby v něm nebyly zrníčka a slupičkyFoto: Greta Blumajerová
05.
K ovoci vmíchejte 100 ml vody a žloutky prošlehané s cukrem, limetkovou šťávou a škrobem, přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 5 až 10 minut do zhoustnutí. Ihned nalijte na vychlazený korpus a dejte na několik hodin, nebo ještě lépe do druhého dne zatuhnout do lednice.

Vmíchejte žloutky, cukr, škrob a limetkovou šťávu, povařte do zhoustnutí a nalijte na vychlazený korpusFoto: Greta Blumajerová
06.
Dozdobte čerstvým ovocem a podávejte.

Křupavý sušenkový korpus a výrazná ovocná náplň s jemnou příchutí limetky tvoří skvělou dvojkuFoto: Greta Blumajerová

Koláč nakonec dozdobte čerstvým ovocem, plátky limety nebo třeba nastrouhanou čokoládouFoto: Greta Blumajerová
Tip: Milujete nepečené letní dezerty? Zkuste i tyto tvarohové řezy! Skvělé jsou s jahodami, ale ovoce můžete podle sezony obměňovat.
Už jste letos byli někde na borůvkách, houbách nebo jiných lesních dobrotách?