Článek
Postup
01.
Sušenky nadrťte úplně najemno – použijte elektrický sekáček na ořechy, nebo je dejte do sáčku a nadrťte třeba paličkou na maso.
02.
Sušenkovou drť smíchejte s rozpuštěným máslem, směs udusejte na dno dortové formy a uložte do lednice.
03.
V míse smíchejte tvaroh s cream cheese, dokud není hmota hladká. Přidejte cukr, likér, mleté ořechy a podle potřeby přilijte i trochu smetany. Vymíchejte dohladka.
04.
Podle návodu na obalu připravte želatinový ztužovač za studena: obvykle jeden sáček vystačí na 700 g hmoty, v tomto případě tedy postačí polovina sáčku, která se metličkou rozmíchá v asi 50 ml studené vody. Ihned přimíchejte pár lžic tvarohové náplně. Pak vmíchejte do mísy se zbytkem náplně.
05.
Dortovou formu vyndejte z lednice a připravenou náplň nalijte na sušenkový základ a uhlaďte. Nechte ztuhnout alespoň 2 hodiny v lednici, ideálně ale do druhého dne.
Likér dává koláči jeho specifickou chuť a vůni, takže se nebojte a příště ho vyměňte za nějaký jiný. Doporučujeme domácí perníčkový likér, mandlový likér nebo vaječný koňak.