Hlavní obsah
3,0
(319)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Září je sezona lískových oříšků. A kdo by je nemiloval? Vezměte jich hrst, přidejte oříškovou čokoládu a pomazánku a udělejte si skvělý nepečený dort.

35 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
23 cm průměr formy
Na základ dortu
  • 120 g karamelových sušenek
  • 120 g ovesných sušenek
  • 110 g másla
Na krém
  • 400 g čerstvého krémového sýru
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 1/4 lžičky mleté vanilky
  • 1 tabulka oříškové čokolády
  • 2 lžíce lískových oříšků
Na ozdobu
  • 4 lžíce lískooříškové pomazánky
  • 2 lžíce lískových oříšků
Článek

Postup

01.

Sušenky (zvolit můžete i jiné než uvedené, třeba máslové) nadrťte v sekáčku na prach a smíchejte s rozpuštěným máslem. Hmotu udusejte na dno dortové formy a uložte do lednice.

02.

Poté si připravte krém – tělo dortu. Sýr metlou prošlehejte se lžící moučkového cukru, zbylé dvě lžíce moučkového cukru a vanilku vyšlehejte se smetanou. Do tuhé šlehačky opatrně vmíchejte oslazený sýr a nakonec i nahrubo pokrájenou tabulku oříškové čokolády a nasekané oříšky. Krém naneste do formy na vychlazený dortový základ, povrch zarovnejte a uložte aspoň na dvě hodiny, nejlépe přes noc, do lednice. 

03.

Lískooříškovou pomazánku na mírném plameni rozehřejte, použít můžete i mikrovlnku nastavenou na nízký stupeň. Pozor, ať ji nespálíte! Jakmile povolí, rozetřete ji po celé ploše dortu a posypte nahrubo nasekanými oříšky. Dejte ještě na chvíli zchladit do lednice, aby poleva ztuhla, a můžete podávat.

Tip: Dort můžete ozdobit i čokoládovými bonbony s oříšky.

V jakém dezertu máte rádi oříšky a čokoládu vy? Jestli vyznáváte jednoduchost, vyzkoušejte lískooříškový dezert jen ze dvou ingrediencí.

Energetická hodnota celkem - 23 cm průměr formy
Energie24 731,99 kJ
Bílkoviny112,08 g
Tuky437,61 g
Sacharidy375,71 g
Sůl7,55 g
SAFA251,7 g
Vláknina14,03 g
Cukry272,94 g

Načítám