Článek
Postup
01.
Vodu svařte s cukrem na sirup, vmíchejte máslo a nechte rozpustit. Ořechy (já dala lískové, ale hodí se i mandle nebo vlašské) a sušenky (skvělé jsou karamelové Lotus, ale použít můžete i Bebe nebo máslové sušenky) rozmixujte.
02.
K ořechové směsi přilijte sirup, pořádně propracujte a do jedné poloviny zapracujte rozpuštěnou čokoládu.
03.
Plech vyložte pečicím papírem, do obdélníku na něj nejprve rozetřete část s čokoládou a přes ni opatrně natřete druhou, světlejší polovinu. Je poměrně tuhá, proto ani nemusíte vybírat plech s okraji, jen si je pak nožem trochu uhlaďte. Nechte hodinu v chladu zatuhnout.
04.
Nakonec rozpusťte čokoládu s olejem či máslem (nebo použijte hotovou polevu) a řezy s ní přelijte. Nechte do druhého dne zatuhnout a poté krájejte ostrým nožem ohřátým horkou vodou na obdélníčky. Pokud o nich nikdo nebude vědět, v chladu vydrží dobré až 3 týdny.
Tip: Do světlé části přidejte rozpuštěnou bílou čokoládu. Tradiční recepty udávají mnohem více cukru, tak jestli máte raději sladší dezerty, klidně s ním přitvrďte.
Z karamelových sušenek připravíte i základ pro božské mini cheesecake muffiny s kondenzovaným mlékem nebo křupavý korpus levandulového cheesecaku.