Článek
A pak, že cukroví nemůže být zdravé! Tyto krásné ovesné kuličky jsou plné vitaminů a můžou si je dopřát i bezlepkáři a lidé s intolerancí laktózy.
Postup
01.
Vločky (klasické ovesné nebo bezlepkové) po částech rozmixujte a propracujte s kešu či jiným oříškovým krémem, jablečným sirupem nebo jiným sladidlem (100% jablečný sirup má svěží chuť po jablkách), vanilkou a špetkou mořské soli.
02.
Pokud by byla směs příliš drolivá, přidejte ještě trochu krému, sirupu nebo i vody a rukama poté tvořte malé kuličky.
03.
Lyofilizované (mrazem sušené) ovoce rozmixujte nebo nadrťte, nenechávejte ho ovšem dlouho takto stát, aby nenavlhlo, a kuličky v něm obalujte. Druhá možnost je ovoce zapracovat přímo do hmoty. Třetinu kuliček můžete obalit v jahodách, třetinu v meruňkách a zbytek můžete promíchat s borůvkami, oba způsoby fungují bezvadně, jednodušší je ten druhý.
04.
Uchovávejte v dobře uzavřené dóze v chladu a spotřebujte do dvou týdnů.
Znáte mrazem sušené ovoce? Zachovává si výraznou chuť i vitaminy, přitom váží jen pár gramů. Proto se hodí na cesty, ale skvělé je i na ochucení krémů, do kterých by čerstvé ovoce bylo příliš vodnaté. Vyzkoušejte ho třeba do náplně na makronky.