Článek
Rádi byste připravili pro návštěvu nebo jen tak pro sebe chutný svěží dezert, ale nechce se vám jej dlouze připravovat? Máme pro vás řešení v podobě jednoduchých ovocných dobrot. Cheesecake i pudink servírovaný s ovocem si jednoduše připravíte do skleniček. Tyto dezerty nejen výborně chutnají, ale také skvěle vypadají.
Nebo si můžete vyšlehat skvělou banánovou zmrzlinu. Jestli ji budete konzumovat z kornoutku nebo z misky, to už je na vás, na chuti jí ale rozhodně ani jedna varianta neubere.
Cheesecake s mandarinkou a mangem
Na 2–3 menší skleničky potřebujete: 150 g grahamových sušenek, 1 lžičku mleté skořice, špetku soli, 30 g másla, 190 g řeckého jogurtu, 70 g smetanového sýru (Philadelphia, Buko, Fénix), 1 lžičku vanilkového extraktu, 30 g medu, kůru z ½ citronu, 1 mandarinku, ½ manga, mletou skořici na posypání
Postup: Na začátku si připravte drť ze sušenek, postačí vám sáček, ve kterém je můžete rozmačkat, nebo použijte mixér. K rozdrceným sušenkám přidejte skořici, špetku soli a změklé máslo. Vše důkladně promíchejte a spojte dohromady. Vzniklou sušenkovou směs rozdělte do skleniček na jejich dno a pomačkejte.
Prostřední krémovou vrstvu vyšlehejte z jogurtu, smetanového sýru, vanilkového extraktu, medu a citronové kůry. Krémovou směs rozdělte do každé skleničky a nechte si místo na ovoce.
Mango a mandarinku si po oloupání a očištění nakrájejte na malé kousky a doplňte je do skleniček jako poslední vrstvu cheesecaku. Připravený dezert dejte vychladit alespoň na 1 hodinu do ledničky. Před podáním cheesecake posypte mletou skořicí.
Tip: Velikost cheesecaku určíte velikostí sklenky, kterou pro tento dezert zvolíte. Můžete si naplnit více menších skleniček nebo si znásobte množství ingrediencí a pro dobré strávníky připravte větší porce. Skleničku můžete na závěr dozdobit pěknou stužkou.
Chia pudink s kiwi
Na 1 větší skleničku potřebujete: 240 ml kokosového mléka, 50 g chia semínek, 2 kiwi, 3–4 lžíce medu, hrst kešu ořechů na posypání, mátu na ozdobu
Postup: Smíchejte v misce dohromady chia semínka, kokosové mléko a med. Semínka v mléce pořádně promíchejte, aby se všechna namočila, a nechte je bobtnat nejprve při pokojové teplotě zhruba půl hodiny. Po uplynutí doby ještě jednou obsah misky promíchejte a poté dejte do lednice.
Záleží na to, jak dlouho máte čas a chuť nechat semínka bobtnat :-). Pokud vydržíte do druhého dne a chcete si připravit výživnou snídani, nechte chia semínka v lednici přes noc, to je ideální varianta. Pokud chcete chia pudink konzumovat už tentýž den, nechte semínka v lednici bobtnat alespoň 3 hodiny.
Nabobtnalá semínka vyndejte z lednice zhruba 15 minut před jejich servírováním, aby získala pokojovou teplotu. Mezitím si očistěte a pokrájejte kiwi na menší kousky. Vyberte si sklenici, do které si připravíte „pudink" z chia, a střídavě do ní pomocí lžíce nanášejte vrstvu chia semínek a vrstvu čerstvého pokrájeného kiwi. Poslední vrstvou by mělo být kiwi, které na závěr posypejte nasekanými kešu oříšky a ozdobte čerstvou mátou.
Tip: Kešu ořechy můžete použít také přímo do pudinku. Naneste vrstvu chia semínek, kiwi a následně kešu. Opakujte, dokud se nedostanete na konec sklenice. Doporučuji vydržet s pudinkem do snídaně, skvěle si pochutnáte a příjemně vás do oběda zasytí.
Banánová zmrzlina
Na 4 porce zmrzliny potřebujete: 6 velkých zralých banánů, 3 lžíce arašídového másla, 1 lžičku medu, 1 lžičku vanilkového extraktu, špetku mleté skořice, hrstku nasekaných arašídů
Postup: Zralé banány oloupejte a nakrájejte na větší kolečka. Je lepší, když si je pokrájíte na menší kousky rovnou, jelikož by se vám po zmrazení velké kusy špatně porcovaly na menší a nevešly by se vám tak do misky mixéru. Dejte zamrazit alespoň na 2 hodiny. Pokud máte více času, nechte zamrazit i déle.
Zmrazené banány vyndejte, oddělte od sebe a dejte do mixéru. Mixujte na nejvyšším stupni, dokud nedosáhnete hladké a krémové konzistence. Požadovaného výsledku dosáhnete až po několika minutách, v době mixování dělejte pauzy, směs promíchejte a znovu mixujte.
Jakmile docílíte krémové konzistence, přidejte ke směsi arašídové máslo, med, vanilkový extrakt a skořici. Znovu rozmixujte, dokud se všechny ingredience nesmíchají. Zmrzlinu můžete ihned podávat. Do každé misky dejte 3-4 kopečky, posypte skořicí a nasekanými arašídy.
Tip: Takto připravenou zmrzlinu si můžete nechat zamrazit i na později. Nejlepší však bude ji zkonzumovat rovnou, aby znovu zmrazením neztratila svou krémovou konzistenci. Věřím, že si s touto ledovou dobrotou ale zvládnete poradit ihned.
Vyzkoušíte dnešní nepečené dezerty s ovocem?