Hlavní obsah
3,3
(202)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Krásně barevné kuličky z meruněk (sahejte raději po nesířených) a kokosu lehounce voní po zázvoru a kurkumě, která je navíc pekelně zdravá a báječně podtrhuje barvu meruněk.

15 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
25 kuliček
Kuličky
  • 150 g sušených meruněk
  • 100 g kokosu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce javorového sirupu
Na obalení
  • 1 hrnek kokosu
Článek

Postup:

01.

Meruňky přelijte vroucí vodou (pro raw variantu použijte vodu studenou a nechte je nabobtnat do druhého dne), nechte asi 15 minut odležet a poté sceďte.

02.

Meruňky rozmixujte spolu s kokosem, citronovou šťávou, kurkumou, čerstvým strouhaným zázvorem, vanilkou, solí a javorovým sirupem či medem na hladkou pastu. Podle chuti přidejte sladidlo nebo koření a kdyby se hmota příliš lepila, vmíchejte ještě trochu kokosu. V opačném případě přitvrďte na sirupu nebo meruňkách.

03.

Hmotu nechte alespoň 2 hodiny v chladu odležet a poté z ní tvarujte malé kuličky, které můžete ještě obalit v kokosu.

Podle vánoční tradice má být na stole 7 druhů cukroví. Klasickou jsou pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Můžete zkusit i nepečené cukroví, jako jsou vosí hnízda, kokosové kuličky a mandlové hříbečky.

A co večeře na Štědrý večer? Máte svůj rodinný recept na rybí polévkusmaženého kaprabramborovým salátem?

Načítám