Článek
Postup
01.
Do mísy prosejte moučkový cukr a jemně mleté loupané mandle. Přidejte semínka z vanilkového lusku a sypké suroviny dobře promíchejte metličkou.
Tip: Jak vyrobit jemně mleté loupané mandle? Neloupané mandle vložte do vařící vody a krátce blanšírujte, postačí necelá minuta. Poté je sceďte, nechte okapat a oloupejte, půjde to lehce. Oloupané nechte oschnout a najemno rozmixujte.
02.
Z bílku ušlehejte tuhý sníh. Přidejte ho k sypkým surovinám společně s citronovou šťávou a vypracujte tuhou homogenní hmotu. Na sítku nechte okapat višně.
03.
Z mandlové hmoty postupně lžičkou odebírejte menší kousky. Z každého vytvarujte v dlaních placičku, doprostřed vložte okapanou višni a udělejte kuličku. Kuličky nechte pár hodin proschnout na pocukrovaném prkénku.
04.
Na čokoládovou polevu rozehřejte ve vodní lázni nasekanou čokoládu. Přidejte kakaové máslo a vymíchejte dohladka. Do polevy namáčejte proschlé kuličky, nechte je okapat, a ještě než zaschnou, ozdobte je. Můžete je podle původního receptu obalit ještě v najemno nastrouhané čokoládě (postačí vám 50 gramů), nebo si ze zdobením vyhrát. Nakonec kuličky vložte do papírových košíčků.
Tip: Kuličky namočené v tmavé čokoládě posypejte jemnými cukrovými ozdobami nebo přidejte spirálky z bílé čokolády. A možná doma najdete malé vykrajovátko na lístky cesmíny a zbytek barevného marcipánu jako já.
Nepečené cukroví se těší velké oblibě skoro v každé rodině: zkuste i kávová zrna a pro ty, kdo milují netradičnější chutě, jsou tu čokoládové kaštany.