Článek
Propadli jste slaným koláčům? Kdo by jim odolal? Rozprostřete tenoučké těsto, přidáte lahodnou náplň, zalejete vejcem nebo posypete sýrem, dáte péct a pak jen z trouby vytáhnete zlatavou a voňavou večeři! Jaký recept vás nezklame? Rozhodně ten následující s květákem.
Květákový koláč z křehkého těsta
Na formu o průměru 25 cm budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 130 g másla, 1 vejce, 1/2 lžičky soli. Na náplň: 400 g květáku, 2 brambory ve slupce (uvařené v předstihu, ideálně den předem), 1 lžíci nasekané petrželky, sůl, pepř, 1 lžičku mleté uzené papriky, 4 vejce, 100 ml 30% smetany, 1 balení mozzarelly
Postup: Do mísy vsypte mouku se solí, přidejte na kousky nakrájené máslo, vejce a vypracujte hladké těsto. Pokud je příliš tuhé a špatně se vám s ním pracuje, můžete přidat 2 lžíce vody. Těsto pak vyválejte na velikost formy tak, aby pokrývalo i vnitřní strany. Těsto s formou dejte na chvíli odpočinout do chladu. Troubu zapněte na 180 °C.
Květák rozeberte na růžičky a v osolené vodě ho vařte 10 minut. Pak ho slejte a nechte vychladnout. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky nebo kostičky. Formu s těstem dejte do předehřáté trouby a pečte 10 minut. Pak ji vyjměte, na těsto navrstvěte brambory a květák, osolte, opepřete a posypejte paprikou a petrželkou. Vejce rozšlehejte se smetanou, nalejte na koláč, navrch dejte na plátky nakrájenou mozzarellu a vložte zpět do trouby. Pečte dalších 20 až 25 minut. Koláč nechte mírně vychladnout a podávejte.
Tip: Na přípravu lze použít i hotové chlazené křehké nebo listové těsto. Do koláče můžete přidat ještě 100 g na kostičky nakrájené a dokřupava opečené slaniny.
Hledáte inspiraci na slané dobroty k vínu? Zkuste tento lahodný quiche nebo skvělé šátečky se zelím!
Jaký je váš tip na nejlepší slaný koláč?