Článek
Je zvláštní, že se v našich kuchyních jedlé kaštany moc neobjevují. Přitom jen kousek dál, na Slovensku, jde o zcela běžnou surovinu, která se používá hlavně při pečení a takové pyré koupíte v každém supermarketu. Kaštanový džem oživí těsta i tvarohové náplně. Nemusíte přidávat ani moc cukru, kaštany jsou samy o sobě dost sladké. A v neposlední řadě chutnají výborně upečené jen tak v troubě!
Kaštanový džem
Na 4 skleničky budete potřebovat: 1500 g jedlých kaštanů, 400 g cukru, 150 ml rumu, nastrouhanou kůru z 1 citronu, semínka z 1 vanilkového lusku
Postup: Kaštany nakrojte, dejte je do trouby a pečte asi 30 minut. Pak je oloupejte, zalejte vodou a vařte dalších 30 minut. Kaštany slejte, rozmixujte, promíchejte s cukrem, citronovou kůrou a 200 ml vody. Přidejte semínka z vanilkového lusku a nechte v hrnci probublávat dalších 10 minut.
Nakonec přimíchejte rum, nechte směs projít varem a džem vlejte do vypláchnutých sklenic. Můžete ho používat na tousty, do těsta nebo pro přípravu krémů.
Tip: Džem chutná výborně s palačinkami nebo ho můžete použít pro přípravu jednohubek. Na pečivo dejte kousek sýra a na něj trochu džemu.
Co s jedlými kaštany, již víte, ale nenapadá vás, co zrovna péct? Vyzkoušejte podzimní pečení s jablky nebo fantastický hruškový koláč i slané dobroty z hrušek!