Článek
Antibiotika jsou v Česku velmi oblíbená. Začne vás bolet v krku, vypadá to na klasickou angínu. Nasadíte antibiotika a nanejvýš do pár dnů se vám uleví. Problém je pryč! Ve skutečnosti to ale zdaleka není tak veselé, jak se může zdát. Antibiotika sice vyhrají boj nad zlými bakteriemi, ale v organismu udělají hotovou paseku. Vaše imunita zůstane oslabená a zanedlouho vás může atakovat další nemoc. S celým problémem vám ale může pomoci dobře sestavená strava.
Kdy (ne)užívat antibiotika
Ve spoustě případů je nasazení antibiotik nezbytné. Opravdu nemá cenu přechodit a dostatečně nevyléčit zápal plic, to se vám pak vrátí mnohonásobně hůře. Na druhé straně, antibiotika jsou v současnosti velmi nadužívaná a někteří lékaři je předepisují i v případech, kdy to úplně nutné není.
Máte antibiotika předepsaná, ale nejste si jisti, zda jsou opravdu potřeba? Můžete zažádat o test CRP, který měří hladinu C-reaktivního proteinu. Je-li zvýšená, antibiotika jsou vhodná, v opačném případě vám nijak nepomohou.
Jako první běžte koupit probiotika
Při užívání antibiotik dochází k usmrcení nejen škodlivých bakterií, ale i těch příznivých, nezbytných pro kvalitní život, trávení a imunitu. Proto byste spolu s léčbou měli nasadit probiotika a užívat je ještě alespoň deset dní poté, co antibiotika doberete.
Probiotické bakterie samozřejmě nejúčinněji dodáte prostřednictvím speciálních doplňků stravy. Avšak určitě ničemu neuškodíte, když jídelníček obohatíte o potraviny, které tyto živé kultury přirozeně obsahují. Jsou to zejména zakysané mléčné výrobky (bílý jogurt, kefír) nebo kvašená zelenina, třeba kysané zelí.
Hlídejte si vlákninu
Vláknina je důležitá jako prevence řady onemocnění, proto byste ji neměli opomíjet nikdy. A v období, kdy procházíte antibiotickou léčbou, je pro vás ještě důležitější. Tahle nestravitelná složka stravy totiž dokáže prospěšné střevní bakterie živit a napomáhá jejich růstu.
Do jídelníčku proto zařaďte zeleninu, jako je brokolice, květák, růžičková kapusta, mrkev nebo lilek. Z ovoce pomohou jablka, hrušky, švestky či bobulové ovoce. Super zdroji vlákniny jsou i ořechy, semínka a v neposlední řadě luštěniny a celozrnné obiloviny.
Cibule, česnek a další prebiotika
Prebiotika nejsou to samé co probiotika. Tyto látky vytvářejí ve střevech příznivé podmínky pro přátelské bakterie a také podporují jejich množení a aktivitu. Mezi prebiotika se řadí mimo jiné zdroje vlákniny rostlinného původu, tedy všechny výše jmenované. Ještě účinnějšími prebiotiky jsou však zdroje inulinu, zejména cibule, česnek nebo hlízy – třeba topinambur.
Prebiotika nejsou o nic méně důležitá než probiotika. Proto potraviny, které jsou jejich zdrojem, zvýšeně konzumujte nejen po celou dobu nemoci a léčby, ale i několik dní po dobrání antibiotik. Podpoříte tak imunitu a zvýšíte šance, že se vám další potíže vyhnou.
Co jíte vy, když jste nemocní?