Článek
Postup
01.
Začněte těstem. Sice se do něj dává droždí, ale kynout by rozhodně nemělo, proto pracujte rychle.
02.
Droždí rozdrobte a rozpusťte s cukrem a mlékem, ale nenechávejte vzejít kvásek – vše jednoduše přidejte k ostatním surovinám na těsto.
03.
Všechny suroviny zpracujte spolu s rozpuštěným droždím na hladké těsto, zabalte ho do fólie a dejte do lednice asi na hodinu zatuhnout. Těsto zadělávejte rychle, aby nezačalo kynout. Nejlepší je proto použít kuchyňský robot s hnětacími háky.
04.
Zatímco těsto odpočívá v ledničce, pusťte se do výroby náplní.
05.
Jestli máte mlýnek, mák si čerstvě umelte, chuťově je s déle namletým či kupovaným nesrovnatelný. Jak vybrat a kde koupit ten nejlepší mák a nenechat se napálit?
06.
Namletý mák vmíchejte do vroucího mléka a za stálého míchání chvilku povařte do zhoustnutí. Oslaďte a ochuťte skořicí, citronovou kůrou a rumem. Skvělé je ještě přidat několik lžic povidel nebo džemu. Hotovou náplň nechte vychladnout.
07.
Jestli máte tvaroh z vaničky, nejprve ho nechte v cedníku vyloženém čistou utěrkou vykapat, aby nebyl příliš tekutý. Proto je do náplně vždy lepší tvaroh z alobalu. Prošlehejte ho s cukrem, vanilkou či vanilkovým cukrem, žloutkem, citronovou kůrou a hrstí rozinek namočených v rumu. Povidla rozmíchejte s rumem a skořicí a podle potřeby zahustěte asi polovinou perníku na strouhání, hrstí piškotů či nadrcených sušenek. Hotové náplně uložte do lednice. Jestli chcete na svatbu jen to nejlepší, upečte si na to domácí perník na strouhání!
08.
Nyní si vyhřejte troubu na 180 °C, plechy potřete máslem a ještě zpracujte všechny suroviny na drobenku.
09.
Třetinu těsta vyndejte z lednice, vyválejte na pomoučené ploše na 3–5 mm silný plát, vypichujte z něj 2–5 cm velká kolečka a skládejte je na plech. Přímo na plechu pak dejte na každé kolečko pomocí lžičky nebo cukrářského sáčku s hladkou zdobicí špičkou poctivou dávku náplně, posypejte drobenkou a ihned pečte jen pár minut dozlatova.
10.
Zatímco jsou koláčky v troubě, rozpusťte máslo a smíchejte ho s rumem. Hotové koláčky pak touto směsí ihned po vytažení z trouby pořádně pokropte.
11.
Stejně postupujte se zbytkem těsta a ostatními náplněmi.
12.
Jestli chcete koláčky cukrovat, udělejte to až po úplném vychladnutí. Vyskládejte je pak do krabice a uchovávejte v chladu. Hodně štěstí při neujídání!
Za zapůjčení robotu na focení děkujeme společnosti ETA.
Chcete víc koláčků a víc chutí? Bude se vám hodit i ořechová náplň a jablečná náplň, místo té jsou skvělá také domácí jablečná povidla.