Hlavní obsah
3,1
(689)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Opakujeme to před každou svatební sezonou: na vlastní svatbu si v žádném případě sami nic nepečte! Nicméně, pokud hledáte osvědčený (a troufáme si říct, že dokonce ten nejlepší) recept na svatební koláčky, tenhle je opravdu poctivě prověřen – tedy ochutnán. Postup jsme nafotili krok za krokem, takže tyhle na jazyku se rozplývající koláčky zvládnete bez jakéhokoli zaváhání.

1 hod., 30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
150 kusů
Těsto
  • 30 g čerstvého droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 50 ml mléka
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 2 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce citronové kůry
Na makovou náplň
  • 200 g máku
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžíce rumu
Na tvarohovou náplň
  • 250 g tučného tvarohu
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 ks žloutků
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 hrst rozinek namočených v rumu
Na povidlovou náplň (zahustit můžete i piškoty či sušenkami)
  • 300 g povidel
  • 2 lžíce rumu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 50 g perníku na strouhání
Na drobenku
  • 80 g másla
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru moučka
Na rumové máslo (nevynechejte!)
  • 100 ml rumu
  • 130 g másla
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Začněte těstem. Sice se do něj dává droždí, ale kynout by rozhodně nemělo, proto pracujte rychle.

Foto: Jakub Jurdič

Základem na koláčky je jednoduché máslové těsto ovoněné citronovou kůrouFoto: Jakub Jurdič

02.

Droždí rozdrobte a rozpusťte s cukrem a mlékem, ale nenechávejte vzejít kvásek – vše jednoduše přidejte k ostatním surovinám na těsto.

Foto: Jakub Jurdič

Droždí se rozmíchá v cukru a mléce, ale nenechává se vzejít klasický kvásekFoto: Jakub Jurdič

03.

Všechny suroviny zpracujte spolu s rozpuštěným droždím na hladké těsto, zabalte ho do fólie a dejte do lednice asi na hodinu zatuhnout. Těsto zadělávejte rychle, aby nezačalo kynout. Nejlepší je proto použít kuchyňský robot s hnětacími háky. 

Foto: Jakub Jurdič

Jestli máte tu možnost, vezměte si na pomoc se zaděláváním kuchyňský robotFoto: Jakub Jurdič

04.

Zatímco těsto odpočívá v ledničce, pusťte se do výroby náplní.

Foto: Jakub Jurdič

Klasické koláčky jsou s makovou, povidlovou a tvarohovou náplníFoto: Jakub Jurdič

05.

Jestli máte mlýnek, mák si čerstvě umelte, chuťově je s déle namletým či kupovaným nesrovnatelný. Jak vybrat a kde koupit ten nejlepší mák a nenechat se napálit?

Foto: Jakub Jurdič

Nejlepší mák je vždy čerstvě namletý!Foto: Jakub Jurdič

06.

Namletý mák vmíchejte do vroucího mléka a za stálého míchání chvilku povařte do zhoustnutí. Oslaďte a ochuťte skořicí, citronovou kůrou a rumem. Skvělé je ještě přidat několik lžic povidel nebo džemu. Hotovou náplň nechte vychladnout.

Foto: Jakub Jurdič

Voňavou makovou náplň dochuťte skořicí, rumem a citronovou kůrouFoto: Jakub Jurdič

07.

Jestli máte tvaroh z vaničky, nejprve ho nechte v cedníku vyloženém čistou utěrkou vykapat, aby nebyl příliš tekutý. Proto je do náplně vždy lepší tvaroh z alobalu. Prošlehejte ho s cukrem, vanilkou či vanilkovým cukrem, žloutkem, citronovou kůrou a hrstí rozinek namočených v rumu. Povidla rozmíchejte s rumem a skořicí a podle potřeby zahustěte asi polovinou perníku na strouhání, hrstí piškotů či nadrcených sušenek. Hotové náplně uložte do lednice. Jestli chcete na svatbu jen to nejlepší, upečte si na to domácí perník na strouhání!

Foto: Jakub Jurdič

Příprava výborné tvarohové a povidlové náplně není nijak složitáFoto: Jakub Jurdič

08.

Nyní si vyhřejte troubu na 180 °C, plechy potřete máslem a ještě zpracujte všechny suroviny na drobenku.

Foto: Jakub Jurdič

Na koláčky patří pořádná vrstva drobenky!Foto: Jakub Jurdič

09.

Třetinu těsta vyndejte z lednice, vyválejte na pomoučené ploše na 3–5 mm silný plát, vypichujte z něj 2–5 cm velká kolečka a skládejte je na plech. Přímo na plechu pak dejte na každé kolečko pomocí lžičky nebo cukrářského sáčku s hladkou zdobicí špičkou poctivou dávku náplně, posypejte drobenkou a ihned pečte jen pár minut dozlatova.

Foto: Jakub Jurdič

Nejrychlejší je pracovat se zdobicím sáčkem, ale vystačíte si i se lžičkouFoto: Jakub Jurdič

10.

Zatímco jsou koláčky v troubě, rozpusťte máslo a smíchejte ho s rumem. Hotové koláčky pak touto směsí ihned po vytažení z trouby pořádně pokropte.

Foto: Jakub Jurdič

Právě rumové máslo je klíčová ingredience, díky které jsou koláčky krásně vláčné a voňavéFoto: Jakub Jurdič

11.

Stejně postupujte se zbytkem těsta a ostatními náplněmi.

Foto: Jakub Jurdič

Šťavnaté rumové rozinky tvarohovou náplň krásně osvěžíFoto: Jakub Jurdič

12.

Jestli chcete koláčky cukrovat, udělejte to až po úplném vychladnutí. Vyskládejte je pak do krabice a uchovávejte v chladu. Hodně štěstí při neujídání!

Foto: Jakub Jurdič

Jediná nevýhoda těchto koláčků je, že jich velká část padne už při pečení...Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Z uvedené dávky vyšlo asi 150 koláčků o průměru 4 cm, druhého dne se jich dožila necelá polovinaFoto: Jakub Jurdič

Za zapůjčení robotu na focení děkujeme společnosti ETA.

Chcete víc koláčků a víc chutí? Bude se vám hodit i ořechová náplň a jablečná náplň, místo té jsou skvělá také domácí jablečná povidla.

Související témata:

Načítám