Článek
Postup
01.
Začněte těstem. Sice se do něj dává droždí, ale kynout by rozhodně nemělo, proto pracujte rychle.

Základem na koláčky je jednoduché máslové těsto ovoněné citronovou kůrouFoto: Jakub Jurdič
02.
Droždí rozdrobte a rozpusťte s cukrem a mlékem, ale nenechávejte vzejít kvásek – vše jednoduše přidejte k ostatním surovinám na těsto.

Droždí se rozmíchá v cukru a mléce, ale nenechává se vzejít klasický kvásekFoto: Jakub Jurdič
03.
Všechny suroviny zpracujte spolu s rozpuštěným droždím na hladké těsto, zabalte ho do fólie a dejte do lednice asi na hodinu zatuhnout. Těsto zadělávejte rychle, aby nezačalo kynout. Nejlepší je proto použít kuchyňský robot s hnětacími háky.

Jestli máte tu možnost, vezměte si na pomoc se zaděláváním kuchyňský robotFoto: Jakub Jurdič
04.
Zatímco těsto odpočívá v ledničce, pusťte se do výroby náplní.

Klasické koláčky jsou s makovou, povidlovou a tvarohovou náplníFoto: Jakub Jurdič
05.
Jestli máte mlýnek, mák si čerstvě umelte, chuťově je s déle namletým či kupovaným nesrovnatelný. Jak vybrat a kde koupit ten nejlepší mák a nenechat se napálit?

Nejlepší mák je vždy čerstvě namletý!Foto: Jakub Jurdič
06.
Namletý mák vmíchejte do vroucího mléka a za stálého míchání chvilku povařte do zhoustnutí. Oslaďte a ochuťte skořicí, citronovou kůrou a rumem. Skvělé je ještě přidat několik lžic povidel nebo džemu. Hotovou náplň nechte vychladnout.

Voňavou makovou náplň dochuťte skořicí, rumem a citronovou kůrouFoto: Jakub Jurdič
07.
Jestli máte tvaroh z vaničky, nejprve ho nechte v cedníku vyloženém čistou utěrkou vykapat, aby nebyl příliš tekutý. Proto je do náplně vždy lepší tvaroh z alobalu. Prošlehejte ho s cukrem, vanilkou či vanilkovým cukrem, žloutkem, citronovou kůrou a hrstí rozinek namočených v rumu. Povidla rozmíchejte s rumem a skořicí a podle potřeby zahustěte asi polovinou perníku na strouhání, hrstí piškotů či nadrcených sušenek. Hotové náplně uložte do lednice. Jestli chcete na svatbu jen to nejlepší, upečte si na to domácí perník na strouhání!

Příprava výborné tvarohové a povidlové náplně není nijak složitáFoto: Jakub Jurdič
08.
Nyní si vyhřejte troubu na 180 °C, plechy potřete máslem a ještě zpracujte všechny suroviny na drobenku.

Na koláčky patří pořádná vrstva drobenky!Foto: Jakub Jurdič
09.
Třetinu těsta vyndejte z lednice, vyválejte na pomoučené ploše na 3–5 mm silný plát, vypichujte z něj 2–5 cm velká kolečka a skládejte je na plech. Přímo na plechu pak dejte na každé kolečko pomocí lžičky nebo cukrářského sáčku s hladkou zdobicí špičkou poctivou dávku náplně, posypejte drobenkou a ihned pečte jen pár minut dozlatova.

Nejrychlejší je pracovat se zdobicím sáčkem, ale vystačíte si i se lžičkouFoto: Jakub Jurdič
10.
Zatímco jsou koláčky v troubě, rozpusťte máslo a smíchejte ho s rumem. Hotové koláčky pak touto směsí ihned po vytažení z trouby pořádně pokropte.

Právě rumové máslo je klíčová ingredience, díky které jsou koláčky krásně vláčné a voňavéFoto: Jakub Jurdič
11.
Stejně postupujte se zbytkem těsta a ostatními náplněmi.

Šťavnaté rumové rozinky tvarohovou náplň krásně osvěžíFoto: Jakub Jurdič
12.
Jestli chcete koláčky cukrovat, udělejte to až po úplném vychladnutí. Vyskládejte je pak do krabice a uchovávejte v chladu. Hodně štěstí při neujídání!

Jediná nevýhoda těchto koláčků je, že jich velká část padne už při pečení...Foto: Jakub Jurdič

Z uvedené dávky vyšlo asi 150 koláčků o průměru 4 cm, druhého dne se jich dožila necelá polovinaFoto: Jakub Jurdič
Za zapůjčení robotu na focení děkujeme společnosti ETA.
Chcete víc koláčků a víc chutí? Bude se vám hodit i ořechová náplň a jablečná náplň, místo té jsou skvělá také domácí jablečná povidla.