Článek
Postup
01.
Asi třetinu ovocné šťávy přiveďte k varu.
02.
Poté odstavte, zašlehejte do ní do úplného rozpuštění želatinu a za stálého míchání přidejte zbylou šťávu.
03.
Silikonové formičky na pralinky či led (použijte nějaké dostatečně mělké nebo je neplňte úplně do vrchu – hluboké se špatně vyklápějí!) lehce vymastěte změklým tukem (tuk bonbonům dodá lesk, a navíc se vám budou lépe vyklápět).
04.
Šťávu rozdělte do tvořítek a nechte v lednici alespoň dvě hodiny zatuhnout. Pokud nemáte vhodné formičky, želé jednoduše nalejte na vymazaný plech a po ztuhnutí vykrajujte různé tvary nebo jen nařezejte na čtverečky. Hotové bonbony uchovávejte v chladu, a teď už si jen užívejte zdravého mlsání!
- Pro děti a sladkomily doslaďte rozpuštěné želé medem, stévií či javorovým sirupem.
- Vegetariáni želatinu nahradí rostlinným agarem, který v sobě má také mnoho prospěšných látek.
- Nejzdravější budou bonbony z čerstvě vymačkané šťávy nebo celého rozmixovaného ovoce.