Hlavní obsah
3,1
(95)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Milujete paštiky, ale nechcete se smířit s tím, že byste si kupovali výrobky plné éček, náhražek a tuku? Připravte si ji jednoduše doma – jen z masa, jater a voňavého koření!

1 hod.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 srnčí hřbet
Paštika
  • 1/2 lžičky čerstvého rozmarýnu
  • 1 špetka pepře
  • 1 trochu soli
  • 250 ml bílého vína
  • 5 stroužků česneku
  • 4 lžíce sádla
  • 1 ks cibule
  • 800 g králičích jater
  • 1 400 g králíka
Vývar
  • 1 ks cibule
  • 1/4 bulvy celeru
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 2 stroužky česneku
  • 6 kuliček nového koření
  • 20 kuliček pepře
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
Na dokončení
  • 200 g anglické slaniny
  • 1 dávka másla
  • 1 kousek sádla
Článek

Postup

01.

Vykuchaného králíka rozdělte na menší části a spolu s jednou cibulí, dvěma mrkvemi, petrželí, kouskem celeru a stroužky česneku zalijte vodou a polovinou vína tak, aby vše bylo ponořeno. Přidejte celé kuličky nového koření a pepře, bobkové listy, tymián, větvičku čerstvého rozmarýnu a lžičku soli. Vařte tak dlouho, až jde maso dobře od kosti.

02.

Slijte (zbyde vám i výborný vývar), maso oberte a najemno pomelte.

Foto: Mona Martinů

Maso i játra namelte najemnoFoto: Mona Martinů

03.

Mezitím, co se králík vaří, na sádle zpěňte cibulku, přidejte nasekaný česnek, rozmarýn a očištěná játra. Nechte zatáhnout a podlijte zbylým vínem. Pořádně osolte, opepřete a 5 až 10 minut restujte, aby byla játra uvařená, ale ne přesušená.

Foto: Mona Martinů

Cibulku a játra opečte na rozpáleném sádle, ovoňte rozmarýnem a česnekem a poduste s bílým vínemFoto: Mona Martinů

04.

Játra i se šťávou a cibulkou také namelte a smíchejte s masem. Podle chuti osolte a opepřete. Formu na srnčí hřbet vyložte slaninou, uhlaďte do ní směs a pečte při 200 °C ve vodní lázni asi hodinu.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

A tady jsou další recepty, nejen na paštiky, ale i na zavařování zeleniny a ovoce.

Související témata:

Načítám