Článek
01.
Třetinu očištěného masa pomelte v mlýnku nebo rozmixujte, zbylé dvě třetiny nakrájejte na menší kostky.

Foto: Jakub Jurdič
02.
Vodu smíchejte s oběma druhy soli a spolu s cukrem přidejte k masu. Nyní je potřeba ho pořádně prohníst – já si práci usnadnila kuchyňským robotem s hnětacími háky, kde mu stačí 10–15 minut, ručně je třeba (s rukavicemi) propracovávat alespoň 20 minut. Maso totiž začne vylučovat světlou mazlavou bílkovinu, díky které pak šunka drží pohromadě.

Foto: Jakub Jurdič
03.
Směs naplňte do šunkovaru, uzavřete a nechte 48 hodin v lednici odležet.

Foto: Jakub Jurdič
04.
Šunkovar ponořte po rysku do hrnce s vodou, zahřejte na 80 °C a při této teplotě 2 hodiny povařte. Nechte vychladnout, vyklopte, a máte hotovo. Šunka vydrží čerstvá 2 až 3 dny.

Foto: Jakub Jurdič