Článek
Hledáte nejlepší recept na langoše? Vaše cesta je tímto u cíle. Naše langoše se zakysanou smetanou jsou nadýchané jako obláček, s těstem se krásně pracuje a při smažení se jim dělají tak roztomilé bubliny, že je skoro škoda do nich kousnout. To by ale byla velká chyba! Jsou opravdu božské a za ochutnání rozhodně stojí.
Suroviny:
- 600 ml mléka
- 1 kg hladké mouky + na vál
- 1 vejce
- špetka cukru
- 42 g droždí
- špetka soli
- 200 g zakysané smetany
- olej na smažení
K servírování:
- kečup
- utřený česnek se solí
- nastrouhaný sýr
01.
Z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek, který nechte vzejít na teplém místě (trvá to asi 15 minut).
02.
Ve větší míse mezitím smíchejte mouku se zakysanou smetanou a solí. Přidejte vzešlý kvásek, propracujte a dejte na teplé místo kynout. Těsto se vám může zdát trochu tužší (podle smetany, jakou použijete), ale nebojte se, vykyne a bude se s ním krásně pracovat. Případně do něj přidejte ještě trochu mléka.
03.
Vykynuté těsto poznáte tak, že zdvojnásobí svůj objem. Kynutí ale orientačně trvá 40-60 minut při pokojové teplotě. Pokud chcete tento krok urychlit, předehřejte si troubu cca na 35 °C a těsto v ní nechte kynout asi 30 minut.
04.
Až těsto vykyne, ještě ho propracujte na pomoučené pracovní ploše a rozdělte na 12-16 stejně velkých bochánků. Záleží na tom, zda máte raději větší nebo menší langoše, fantazii se meze nekladou.
05.
Hned, jak máte hotovo, placku položte do rozpáleného oleje a smažte z obou stran zhruba jeden a půl minuty. Usmažené langoše odkládejte na papírovou utěrku, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Podávejte potřené česnekem utřeným se solí, kečupem a strouhaným sýrem.
Tipy, které se hodí:
- Hotové těsto nemusíte zpracovat celé hned. V lednici vydrží i dva dny, a můžete si tak čerstvé langoše usmažit později.
- Langoše jsou výborné i s česnekovou pomazánkou: pomazánkové máslo ochuťte prolisovaným česnekem, solí, pepřem a několika lžícemi majonézy a jogurtu.
Neholdujete smaženým jídlům, ale přesto byste si chtěli dopřát langoše? Zkuste ty z trouby.