Článek
Postup
01.
Zázvor oloupejte, nakrájejte na plátky a přiveďte spolu s cukrem a vodou k varu.

Zázvor se hodí po celý rokFoto: Mona Martinů

Množství vody i cukru můžete regulovat, abyste dosáhli hustoty sirupu podle svého gusta, ale nezapomeňte, že čím sladší sirup bude, tím déle vydržíFoto: Mona Martinů
02.
Nechte na mírném ohni probublávat asi hodinu, poté sceďte a ještě horký sirup přilejte do uzavíratelné sklenice. V lednici vám vydrží minimálně měsíc.

Přecezený sirup slijte do uzavíratelných sklenic. V plastových lahvičkách vám sirup v mrazáku vydrží až rokFoto: Mona Martinů
Tip: V létě si připravte osvěžující zázvorovou limonádu: sirup zřeďte vodou a přidejte citronovou šťávu, v zimě pak používejte vodu horkou. Bílý cukr vyměňte klidně za tmavý třtinový. A spolu se zázvorem můžete povařit i mátu, meduňku nebo svitky skořice.