Hlavní obsah
3,4
(72)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Zázvor je skvělým pomocníkem při boji s nachlazením, ale chutná také v podobě osvěžující limonády. Připravte si z něj do zásoby snadný sirup, díky kterému budete mít tento všelék vždy po ruce!

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
250 porcí
  • 1 kořen čerstvého zázvoru
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 250 ml vody
Článek

Postup

01.

Zázvor oloupejte, nakrájejte na plátky a přiveďte spolu s cukrem a vodou k varu.

Foto: Mona Martinů

Zázvor se hodí po celý rokFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Množství vody i cukru můžete regulovat, abyste dosáhli hustoty sirupu podle svého gusta, ale nezapomeňte, že čím sladší sirup bude, tím déle vydržíFoto: Mona Martinů

02.

Nechte na mírném ohni probublávat asi hodinu, poté sceďte a ještě horký sirup přilejte do uzavíratelné sklenice. V lednici vám vydrží minimálně měsíc.

Foto: Mona Martinů

Přecezený sirup slijte do uzavíratelných sklenic. V plastových lahvičkách vám sirup v mrazáku vydrží až rokFoto: Mona Martinů

Tip: V létě si připravte osvěžující zázvorovou limonádu: sirup zřeďte vodou a přidejte citronovou šťávu, v zimě pak používejte vodu horkou. Bílý cukr vyměňte klidně za tmavý třtinový. A spolu se zázvorem můžete povařit i mátu, meduňku nebo svitky skořice.

Související témata:

Načítám