Článek
Postup
01.
Připravte si zavařovací sklenice s víčky omnia nebo potravinářskou fólii a gumičku. Pořádně si umyjte ruce, sklenice, pracovní plochu a jeden velký hrnec na promíchání zelí.
02.
Zelí rozčtvrťte a odstraňte z něj košťály.

Zelí rozčtvrťte a odstraňte košťályFoto: Greta Blumajerová
03.
Nakrouhejte ho (u menšího množství to hravě zvládnete jen nožem, na větší množství už se hodí krouhač) a ve velkém hrnci zelí promíchejte se solí a kmínem. Nechte 2–3 hodiny odstát a poté ho pěchujte do připravených sklenic.

Nakrouhané zelí promíchejte ve velkém hrnci se solí a kmínem a nechte 2 až 3 hodiny odstátFoto: Greta Blumajerová
04.
Zelí je potřeba co nejvíce stlačit, aby pustilo šťávu a zároveň bylo ve sklenici co nejméně vzduchu. Neplňte zelí až úplně dovrchu, protože se mírně zvedne.

Tradičně zelí v sudu udusává chodidly jedno z dětí, ale na to mi v redakci nikdo nepřistoupil Foto: Greta Blumajerová
05.
Zavíčkujte sklenice nebo je přetáhněte fólií a zajistěte gumičkou a podložte něčím, do čeho může unikat případná přebytečná tekutina. Nyní nechte na tmavém místě při pokojové teplotě 7 až 10 dnů kvasit, poté už můžete přemístit do chladu (který proces kvašení zpomaluje) nebo jako my můžete začít ochutnávat.

Sklenice přetáhněte fólií, upevněte gumičkou a nechte při pokojové teplotě v temnu týden až dva kvasitFoto: Greta Blumajerová
Tipy a rady
- Kdyby bylo ve sklenici během kvašení nedostatek tekutiny, svařte vodu se solí v poměru 20 g soli na 1 litr vody a tímto roztokem zelí po vychladnutí zalejte. -
- Na výrobu domácího zelí skvěle poslouží neprůhledný plastový kbelík, který zabrání přístupu světla. -
- Kmín je dobrý proti nadýmání, ale leckdo si zelí neumí představit ani bez proužků cibule. -
- Dalším přísadám se meze nekladou: zkuste i jablko (to urychlí proces kvašení), křen, kopr, česnek, feferonky, mrkev, ředkev či dokonce řepu! -
A co nejraději nakládáte vy? Jste spíše na pochoutky typu nakládaný hermelín a utopenci? Další inspirace najdete ve speciálu o zavařování.