Článek
Také to v létě při pohledu na úrodu ovoce, hub a zeleniny většinou nevydržíte a pustíte se do vytváření zásob na zimu? Pak nesmíte zapomenout ani na rybíz – část si zamrazte na koláč a ze zbytku vyrobte lahodný domácí sirup. Zvolila jsem nevařenou verzi, protože jedině tak v něm kromě výrazné chuti zůstanou i všechny vitaminy.
Rybízový sirup
Na 2 lahve potřebujete:
- 2 kg červeného rybízu -
- 1–1,5 kg cukru krupice -
- 25 g kyseliny citronové -
Postup: Rybíz odstopkujte, odšťavněte (nebo rozmixujte) a přeceďte přes čisté plátýnko (kdyby v něm zůstala dužina, měli byste místo sirupu rosol). Přidejte kyselinu citronovou (asi 17 g na litr šťávy) a tolik cukru, kolik je šťávy (cukru můžete ubrat, ale zkrátíte tím trvanlivost sirupu). Za stálého míchání pak chvíli zahřívejte jen, než se cukr rozpustí, a svrchu sbírejte pěnu. Lahve vysterilizujte v troubě nebo je prolejte vařící vodou a sirup do nich rozdělte. Uchovávejte v chladu či pro delší trvanlivost ještě zavařte.
Tip: Ovoce můžete nechat i zkvasit – rozmixujte ho, nechte den až dva v chladu odstát a poté pokračujte, jako je uvedeno v receptu. Podobně jednoduše připravíte podle našich receptů i sirup pampeliškový, jahodový či zázvorový.