Článek
Křížaly jsou bezvadné do müsli tyčinek, snídaňových vloček i jen tak na zobání jako alternativa sladkostí. V obchodě nicméně často narazíte na sušená jablka konzervovaná oxidem siřičitým a dovezená z Číny, proto se určitě vyplatí investovat trochu času a jablka si nasušit vlastní. Kromě voňavého čaje z nich pak připravíte i lahodné nepečené kuličky (kdybyste viděli, jak se po nich v redakci zaprášilo!) nebo domácí müsli.
Jablečné křížaly
Potřebujete: jablka, citron, vodu
Postup: Jablka omyjte, odstraňte z nich jádřince a neoloupané (ve slupce je nejvíce vitaminů) nakrájejte na tenké plátky. Čím tenčí plátky, tím křupavější křížaly. Nakrájená jablka ihned přemístěte do mísy se studenou vodou a vymačkaným citronem, aby nezhnědla, a nechte je v ní asi 20 minut louhovat. Poté je osušte papírovou utěrkou, a pokud nemáte sušičku ovoce, vyskládejte plátky na plech vyložený pečicím papírem. Sušte je v troubě při 60–70 °C asi hodinu a půl, poté plátky otočte a dosušte. Čím sušší a křupavější křížaly budou, tím méně hrozí, že vám zvlhnou a zplesniví. Uchovávejte v uzavřené dóze.
Druhá možnost je jablka sušit na vzduchu (což je ideální, dokud je sluníčko, nebo naopak až v topné sezoně), to pak trvá asi 2 dny a také je třeba plátky čas od času otočit.
Tip: Z křížal snadno připravíte voňavý čaj: kousky sušených jablek, rozinky a celou skořici zalejte vroucí vodou, nechte 10 minut odstát a dochuťte medem a citronem (a za studených podzimních večerů samozřejmě i rumem).
Nepečené kuličky z křížal
Na asi 30 kuliček potřebujete: hrnek křížal, hrnek lískových ořechů, hrnek vypeckovaných datlí, 2 lžíce holandského kakaa
Postup: Křížaly a datle prolejte v sítku vroucí vodou a nechte okapat. Ořechy pražte nasucho na pánvi, až se začnou odlupovat slupky, které pak pomocí utěrky odstraňte (trik, jak na to, najdete v receptu na domácí nutellu) a ještě horké je spolu s jablky, datlemi a kakaem rozmixujte na pevnou hmotu. Tvarujte malé kuličky a zkuste vydržet je okamžitě všechny nesníst :-).
Tip:Lískáče klidně vyměňte za jiné ořechy a místo jablek použijte i další druhy sušeného ovoce. Kuličky také můžete ochutit mletou skořicí a špetkou soli.
Zapékané müsli s jablky
Potřebujete: 2 hrnky ovesných vloček, lžičku skořice, ¼ lžičky soli, ¾ hrnku slunečnice či oblíbených ořechů, ¾ hrnku křížal, 5 lžic másla nebo kokosového oleje, 5 lžic medu nebo agávového sirupu
Postup: Vločky, skořici, sůl, slunečnicová semínka a nasekané křížaly smíchejte s rozpuštěným máslem a medem a v tenké vrstvě rozprostřete na pečicí plech. Pečte asi půl hodiny při 160 °C dokřupava, během pečení několikrát promíchejte, aby se vše upeklo rovnoměrně. Uchovávejte v uzavřené sklenici.
Tip: K vločkám přidejte rozinky či jiné sušené ovoce nebo zkuste naši oblíbenou kokosovou granolu.
Máte příliš jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste mimo křížal i přesnídávku či povidla a další recepty!