Hlavní obsah
3,6
(40)
Foto: Shaiith, Shutterstock.com

Foto: Shaiith, Shutterstock.com

Domácí kaiserky. Jsou křupavé, voní po celé kuchyni, a jakmile vedle nich postavíte máslo a otočíte se, záhadně zmizí. To když se na ně vrhnou nedočkaví strávníci! Dobrá zpráva? Naučíme vás je.

2 hod., 10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 housek
Na těsto
  • 260 g vody
  • 21 g rostlinného oleje
  • 1 ks vejce
  • 6 g sušeného droždí
  • 9 g tekutého sladového výtažku
  • 7 g soli
  • 415 g pšeničné chlebové mouky
Na potření a posypání
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce máku
  • 1 lžička hrubé soli
Článek

Postup

01.

Nejprve vajíčko rozkvedlejte vidličkou (ideálně by vyklepnuté mělo vážit okolo 45 g). Do mísy nasypte mouku, přidejte tekutý slad, sušené kvasnice, vejce, olej a vodu a těsto hnětačem asi minutu propracovávejte, dokud nevytvoří kompaktní hmotu. Vyplatí se ho teď asi na 10 minut nechat odpočívat, abyste aktivovali lepek.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

Pak těsto poprašte solí a hnětačem ho propracujte do hladka, trvá to asi pět minut. Zaprašte moukou, přikryjte utěrkou a dejte na hodinu a čtvrt kynout na teplé místo. V polovině kynutí klidně vezměte vařečku a těsto jednou propracujte, prospěje mu to. (Alternativou je nechat těsto kynout v uzavřené nádobě vymazané olejem: neoschne, lépe se rozvine.)

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Když zdvojnásobí objem, přeneste těsto na pomoučněný vál a rozdělte na stejné kousky podle kýženého množství housek (my dělali 6). Každý z nich vyválejte v hada a zavažte v klasický volný uzel jen s tím rozdílem, že oba konce kolem hlavního těla housky ještě jednou obmotejte tak, jak vidíte na fotkách.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

04.

Housky rozložte na plech s pečicím papírem, potřete olejem, přikryjte potravinovou fólií a nechte 30 minut kynout na plechu. Mezitím rozpalte troubu na 250 stupňů na horkovzduch, na její dno položte starý plech.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

05.

Připravte si hrnek s asi 200 ml vody. Z plechu sejměte potravinovou fólii, housky postříkejte vodou, posypte mákem a solí a plech s nimi umístěte do dolní třetiny trouby, do nachystaného plechu na dně nalejte vodu a troubu zabouchněte. Ihned snižte teplotu na 230 stupňů a po pěti minutách ještě na 210 stupňů. Housky by se měly péct asi 15–20 minut, dokud nejsou zlatavé. Osvědčený je i trik, že je lehce nadzvednete, a když jsou lehčí, než byste čekali, je hotovo. Nechte je vychladit na mřížce a podávejte.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Energetická hodnota celkem - 6 housek
Energie8 071,98 kJ
Bílkoviny65,14 g
Tuky50,94 g
Sacharidy290,02 g
Sůl13,82 g
SAFA6,35 g
Vláknina20,99 g
Cukry7,42 g
Související témata:

Načítám