Článek
Hlavně dětem se snažíte vybírat výrobky, které neobsahují zbytečnou chemii. Co ale dělat, když (i díky všudypřítomným reklamám) kupované, a ne zrovna zdravé dobrůtky děti prostě vyžadují? Zkuste je trochu ošálit, a ušetřit tak nejen jejich zdraví, ale i své peněžence a svědomí, protože budete přesně vědět, co ve sladké svačince je. Dneska se vrhneme na domácí variantu oblíbených brumíků!
Brumíci s čokoládovou náplní
Na asi 36 medvídků potřebujete: 4 vejce, 1/3 hrnku cukru krupice, ½ hrnku rostlinného oleje, ½ lžičky vanilkového extraktu, 6 lžic mléka, hrnek polohrubé mouky, sůl, ½ lžičky prášku do pečiva, lžíci kakaa, tuk na vymazání plechu
Na náplň: 2 lžíce lískooříškové pomazánky
Postup: Žloutky ušlehejte s cukrem doběla, přidejte olej, vanilku a mléko a postupně zapracujte prosátou mouku se špetkou soli a kypřicím práškem. Na závěr opatrně vmíchejte z bílků ušlehaný tuhý sníh. Pár lžic těsta si dejte stranou a obarvěte ho kakaem. Do vymaštěné formy nejprve kápněte trochu kakaového těsta do místa, kde budou tlapičky, a opatrně přelejte asi lžící těsta světlého. Pečte při 180 °C asi 10 minut, až medvídci lehce zezlátnou a jdou od stěn formy.
Vyklopte a vychladlé medvídky zezadu plňte lískooříškovým krémem (třeba tímto domácím bez palmového tuku), nejlépe to jde pomocí plastové stříkačky nebo cukrářského sáčku s dlouhou tenkou hubičkou.
- Formu najdete na internetu pod heslem „forma medvídek“, v domácích potřebách či v některých elektrech.
- Medvídky můžete plnit i tak, že do formy rozprostřete tenkou vrstvu těsta, na ni dejte dílek čokolády či lžičku pomazánky a překryjete dalším těstem. Hrozí ale, že náplň proteče na dno a čokoláda na rozdíl od krému zůstává i po upečení tuhá.
- Plnit můžete i propasírovanou marmeládou, rozpuštěnou čokoládou, vanilkovým pudinkem či jiným oblíbeným krémem.
- Část těsta ochuťte domácím citronovým extraktem (nebojte, alkohol se během pečení odpaří) nebo prohoďte kakaové a vanilkové těsto, aby byli medvídci hnědí.
Co si myslíte o složení prodávaných svačinek pro děti?