Článek
O tipy, jak pampelišku zpracovat a uchovat z ní co nejvíce, jsem poprosila doktorku přírodních věd, kulinářku a autorku Květinové kuchařky Janu Vlkovou.
Z poupátek pampelišky připravuje falešné kapary, z mladých lístků salát a z květů mi místo medu doporučila raději voňavý sirup s nižším obsahem cukru. Nakonec jsme ale neodolaly ani slaďounkému medu, takže si můžete vybrat, jestli dáte přednost hustému sladkému medu, nebo svěžímu citrusovému sirupu, ze kterého se dá připravit třeba výborný sorbet.
Pampeliškový med
Potřebujete: 450–500 ks rozkvetlých pampeliškových květů, 2 litry vody, 2 kg cukru (já použila třtinový), 2 citrony
Postup: Květy zalejte dvěma litry vody, 15 minut povařte a nechte do druhého dne louhovat. Výluh sceďte, přidejte k němu cukr a povařte bez poklice 1–1,5 hodiny do zhoustnutí. Hustotu medu poznáte jednoduše tak, že trochu kápnete na vychlazený talířek. Pokud vám konzistence vyhovuje, přidejte ještě citronovou šťávu a máte hotovo! Ještě horký med rozdělte do skleniček, obraťte dnem vzhůru a nechte takto do druhého dne vychladnout. Uchovávejte v suchu a temnu.
Pampeliškový sirup
Potřebujete: 200 g pampeliškových květů (pouze žluté části bez zelených lůžek), 1 l vody, 50 g cukru krupice, 100 ml citronové šťávy, 100 ml pomerančové šťávy
Postup: Okvětní lístky pampelišek zalejte asi litrem vody a přikryté hodinu na mírném ohni povařte. Nálev i s květy nechte do druhého dne v chladu odstát, poté přeceďte, květy pořádně vymačkejte a výluh spolu s cukrem zahřejte do rozpuštění. Přidejte citronovou a pomerančovou šťávu a skladujte buď v lahvičce v lednici, nebo rovnou zamrazte: použít můžete jak zmrzlinovač a tvořítka na nanuky, tak tekutinu rozdělit do tvořítek na led a zmrzlé kostky před podáváním rozdrtit tyčovým mixérem na osvěžující sorbet. Skvělý je také dolitý šumivým vínem!
- Sirup můžete pro delší trvanlivost i sterilovat. Jana radí lahvičky jednoduše přidat do myčky na nádobí puštěné na nejvyšší stupeň, protože teplota akorát stačí na to, aby se víčka zatáhla.
- Pampelišky sbírejte nejlépe po ránu a co nejdále od silnice. Rozhodně je neoplachujte, spláchli byste totiž to nejdůležitější!
- S květy můžete povařit i mátu, meduňku a další oblíbené bylinky.
- Dříve, než med někomu nabídnete, si raději ověřte, že nemá alergii.