Článek
Slaďounký turecký med je sice typickou sladkostí na poutích, ale snadno si ho můžete dopřát i bez všudypřítomných kolotočů, rozlitého piva a halasných dětiček. Stačí vám k němu jen pár surovin a nejspíš budete jako my překvapeni jeho chutí – na rozdíl od toho pouťového totiž opravdu chutná po medu!
Turecký med
Potřebujete:
- 3 bílky -
- 160 g cukru krupice -
- 100 ml medu -
- 120 g ořechů - (já dala mandle, pekany, kešu, lískové a para ořechy)
- 2 dortové oplatky -
Postup:
Bílky s cukrem ušlehejte ve vodní lázni dotuha. Sníh by měl být lesklý a opravdu pevný. Postupně za stálého šlehání přilévejte rozpuštěný med a nakonec opatrně vmíchejte i nasekané ořechy. Směs rozetřete na dortovou oplatku, přiklopte další oplatkou, zatižte prkénkem a nechte v lednici zatuhnout. Ostrým nožem pak krájejte na kousky.
01.
Med ve vodní lázni rozehřejte
02.
Ořechy nahrubo posekejte
03.
Bílky šlehejte ve vodní lázni, aby zpevnily a prošly tepelnou úpravou. Když je sníh tuhý, za stálého šlehání k nim přilejte horký med
04.
Nakonec opatrně vmíchejte posekané ořechy
05.
Rozetřete na dortovou oplatku, přiklopte další a zatižte prkénkem.
Zkoušejte různé kombinace, třeba pistácie výborně ladí s růžovou vodou (jednoduše přimíchejte 1–2 lžíce do hotové hmoty), mandle s vodou z pomerančových květů či pomerančovou šťávou a kešu oříšky zase chutnají s vanilkou.
Bílky jsou sice tepelně upravené, ale med skladujte v lednici, aby se neroztékal, a do týdne ho spotřebujte.
Jestli nemáte dortové oplatky (seženete je v cukrárnách či v supermarketech v sekci pečiva), med rozetřete na lehce pomaštěný pečicí papír, po vychladnutí nakrájejte na jednotlivé kousky a bonbonky zabalte do pečicího papíru či celofánu.