Článek
U surovin se řiďte jednoduchým pravidlem: zázvor a ocet by měly být v poměru 1 : 1, cukr pak 1/3 z daného množství.
Postup
01.
Zázvor oloupejte (podívejte se, jak na co nejšetrnější loupání zázvoru).

Zázvor oloupejteFoto: Mona Martinů
02.
Nakrájejte na co nejtenčí plátky, promačkejte se solí a nechte asi hodinu odstát. Poté propláchněte studenou vodou a rozdělte do skleniček.

Proti vláknům nakrájejte na co nejtenčí plátkyFoto: Mona Martinů

A promačkejte se solí, nechte odstát a pořádně propláchněteFoto: Mona Martinů
03.
Ocet svařte s cukrem a tímto nálevem ihned přelejte zázvor.

Připravte si nálev z octa a cukruFoto: Mona Martinů

A ještě vroucím nálevem zalejte připravené plátky zázvoruFoto: Mona Martinů
04.
Pokud zázvor nezrůžoví sám, můžete přidat několik kapek šťávy z nastrouhané řepy. Před podáváním nechte minimálně den odstát a poté skladujte v lednici.

Pro barvu můžete přidat několik kapek šťávy z nastrouhané řepyFoto: Mona Martinů
Typy a rady
- Jestli váš zázvor vypadá už trochu starší, řepnou šťávu klidně vmíchejte už přímo do nálevu, protože jeho zrůžovění nejspíše nehrozí.
- Počítejte s tím, že s postupem času bude štiplavost zázvoru trochu slábnout na intenzitě.
- Pokud naopak nemáte rádi moc silnou chuť, klidně prosolený zázvor i chvilku povařte, aby trochu ztratil na síle.
- Kdyby se vám zdálo, že máte nálevu málo nebo je na vás až moc kyselý, zřeďte ho trochou vody.
Do asijské kuchyně patří také nakládané zelí kimči. A co takhle zkusit naložit i houby?