Článek
Postup
01.
Všechny citrusy oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Pokud máte chemicky neošetřené citrony, jeden můžete ponechat i s kůrou, ale zbylé ovoce oloupejte, protože slupka při pečení trochu zhořkne. Stejně tak grep dejte maximálně jeden a sundejte z něj co nejvíce bílých blan.
02.
Na plechu smíchejte s oloupaným a najemno nasekaným zázvorem, skořicí, badyánem, hřebíčkem a cukrem. Pečte asi 35 minut při 200 stupních, během pečení jednou promíchejte.
03.
Do upečené směsi vmíchejte rum či jiný alkohol (pokud bude čaj pro děti, alkohol vynechte) a ještě horkou směs plňte do vyčištěných sklenic, které otočte dnem vzhůru a nechte tak až do zchladnutí.
04.
Otevřený pečený čaj uchovávejte v lednici, kde vydrží asi dva týdny. Pro přípravu zalijte v hrníčku asi 3 lžičky směsi vroucí vodou a pijte teplé nebo studené.