Článek
Doma připravené omáčky předčí ty kupované nejen svojí chutí, ale i cenou a složením – stojí podstatně méně, často si vystačíte jen s několika málo surovinami, a hlavně máte dokonalý přehled o tom, co jíte. Domácí sladká chilli omáčka je toho dokonalým příkladem: pálivost doladíte podle své chuti použitím různého druhu papriček, cukr můžete ubrat nebo vyměnit za med a celé vaření vám nezabere ani 20 minut. Tak to s námi pojďte trochu rozpálit!
Sladká chilli omáčka
Na 3 lahvičky potřebujete: 6 stroužků česneku, 5 chilli papriček (já dala rawit a habanero), ½ hrnku rýžového octa, hrnek vody, hrnek cukru krupice, lžičku soli, 1,5 lžíce kukuřičného škrobu
Postup: Papričky odstopkujte (pro méně pálivou omáčku odstraňte i semínka a žebra), nakrájejte na menší kousky a spolu s oloupaným česnekem a octem rozmixujte. Přendejte do kastrůlku spolu s vodou, solí a cukrem a asi 5 minut povařte. Škrob rozmíchejte v troše vody, přilejte k papričkám a dalších 10 minut vařte. Ještě horkou omáčku plňte do vařící vodou vypláchnutých sklenic a vychladlé uchovávejte v lednici. Pro delší trvanlivost můžete lahvičky ještě zavařit.
Tip: Místo vody použijte ananasovou šťávu nebo rozmixovaný čerstvý ananas.