Hlavní obsah
3,6
(82)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Období zabijaček je v plném proudu, ale ne každý se na takovou událost dostane (nebo chce celý den pomáhat s přípravou. Poctivou tlačenku si ale připravíte i doma ze snadno dostupných surovin!

2 hod.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 tlačenky
  • 4 ks vepřových nožek
  • 2 ks vepřového kolena
  • 1 kg vepřové plece
  • 2 ks vepřového jazyka
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 ks celeru
  • 2 listy bobkového listu
  • 20 kuliček pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 1 palička česneku
  • 1 lžíce majoránky
Článek

Postup

01.

V jednom hrnci zalijte vodou nožičky a kůži z kolen, osolte a povařte do úplného změknutí. Ve druhém povařte plecko, kolena bez kůže a jazyky spolu s očištěnou zeleninou, bobkovým listem, celými kuličkami pepře, novým kořením a dostatečným množstvím soli. Hlídejte, aby bylo maso měkké, ale ne rozvařené.

Foto: Mona Martinů

V jednom hrnci uvařte nožičky a kůži z kolen, ve druhém zbylé maso, zeleninu a kořeníFoto: Mona Martinů

02.

Poté sceďte (vývar použijte na výbornou polévku nebo po částech zamrazte do omáček), zeleninu a koření vyhoďte, jazyky oloupejte a maso nakrájejte na asi dvoucentimetrové kostky. Sceďte i hrnec s nožičkami (ty už nebudete potřebovat) a šťávu přidejte k nakrájenému masu – právě ta totiž zajistí, že tlačenka zatuhne. Můžete přidat i najemno namletou kůži z kolen, protože obsahují spoustu zdravého kolagenu a tlačence také dodají na pevnosti.

Foto: Mona Martinů

Jazyky oloupejte a spolu s ostatním masem nakrájejte na kostky. Pro extra porci kolagenu přidejte i umleté kůže z kolenFoto: Mona Martinů

03.

V případě potřeby trochu nařeďte odloženým vývarem z masa. Směs nyní pořádně osolte, opepřete a ochuťte majoránkou a prolisovaným česnekem. Maso by mělo být před zatuhnutím lehce přesolené a překořeněné – až tlačenka zatuhne, bude tak akorát.

Foto: Mona Martinů

Nezapomeňte přidat dostatek česnekuFoto: Mona Martinů

04.

Teď už zbývá jen plnit do tlačenkových střev.

Foto: Mona Martinů

Teď už stačí jen smíchat s vývarem z nožiček a plnit do tlačenkových nohavicFoto: Mona Martinů

05.

Po naplnění a uzavření můžete ještě 1 až 2 hodiny povařit, aby tlačenka déle vydržela. Tlačenky položte na plech a každých 20 minut otočte, aby se maso a tuk rovnoměrně usadily. Podávejte s cibulí, octem a čerstvě mletým pepřem.

Foto: Mona Martinů

Po uvaření tlačenky otáčejte, aby si maso hezky rovnoměrně sedloFoto: Mona Martinů

Děláte si doma zabijačkové dobroty?

Související témata:

Načítám