Článek
Postup
01.
V jednom hrnci zalijte vodou nožičky a kůži z kolen, osolte a povařte do úplného změknutí. Ve druhém povařte plecko, kolena bez kůže a jazyky spolu s očištěnou zeleninou, bobkovým listem, celými kuličkami pepře, novým kořením a dostatečným množstvím soli. Hlídejte, aby bylo maso měkké, ale ne rozvařené.

V jednom hrnci uvařte nožičky a kůži z kolen, ve druhém zbylé maso, zeleninu a kořeníFoto: Mona Martinů
02.
Poté sceďte (vývar použijte na výbornou polévku nebo po částech zamrazte do omáček), zeleninu a koření vyhoďte, jazyky oloupejte a maso nakrájejte na asi dvoucentimetrové kostky. Sceďte i hrnec s nožičkami (ty už nebudete potřebovat) a šťávu přidejte k nakrájenému masu – právě ta totiž zajistí, že tlačenka zatuhne. Můžete přidat i najemno namletou kůži z kolen, protože obsahují spoustu zdravého kolagenu a tlačence také dodají na pevnosti.

Jazyky oloupejte a spolu s ostatním masem nakrájejte na kostky. Pro extra porci kolagenu přidejte i umleté kůže z kolenFoto: Mona Martinů
03.
V případě potřeby trochu nařeďte odloženým vývarem z masa. Směs nyní pořádně osolte, opepřete a ochuťte majoránkou a prolisovaným česnekem. Maso by mělo být před zatuhnutím lehce přesolené a překořeněné – až tlačenka zatuhne, bude tak akorát.

Nezapomeňte přidat dostatek česnekuFoto: Mona Martinů
04.
Teď už zbývá jen plnit do tlačenkových střev.

Teď už stačí jen smíchat s vývarem z nožiček a plnit do tlačenkových nohavicFoto: Mona Martinů
05.
Po naplnění a uzavření můžete ještě 1 až 2 hodiny povařit, aby tlačenka déle vydržela. Tlačenky položte na plech a každých 20 minut otočte, aby se maso a tuk rovnoměrně usadily. Podávejte s cibulí, octem a čerstvě mletým pepřem.

Po uvaření tlačenky otáčejte, aby si maso hezky rovnoměrně sedloFoto: Mona Martinů
MILUJEME POCHOUTKY Z MASA
Děláte si doma zabijačkové dobroty?