Článek
Urodilo se vám letos tolik ovoce, že ho ani nestíháte sníst? Zavařte ho v podobě domácí přesnídávky! Nejen, že k ní stačí jen ovoce a voda, takže v sezoně dost ušetříte, ale navíc budete mít jistotu, že svým dětem dáváte pyré bez přidaného cukru, zahušťovadel či dokonce konzervantů (což se nedá říct o všech kupovaných přesnídávkách). Příprava je snadná a zavařené skleničky vám s přehledem vydrží do příštího léta. Pokud je dříve nesníte.
Jablečná přesnídávka
Potřebujete: jablka, vodu, zralé a sladké ovoce (meruňky, maliny, borůvky, švestky, hrušky, banány), zavařovací sklenice
Postup
Čisté sklenice a víčka dejte do hrnce s vodou tak, aby byly celé ponořené, a 6–8 minut je vařte. Vyndejte na čistou utěrku. Jablka omyjte, rozčtvrťte, odstraňte jádřince a s trochou vody (stačí asi 2 cm) pod pokličkou přibližně 10 minut poduste. Během dušení jednou či dvakrát promíchejte, a jakmile se začnou oddělovat slupky, vidličkou je vytáhněte. Ještě chvilku povařte, tyčovým mixérem rozmixujte a buď pomocí trychtýře (s naběračkou by vám mohlo ovoce ukápnout na hrdlo sklenic a tak je kontaminovat) plňte do lahviček nebo smíchejte s dalším povařeným ovocem – na ochucení ho většinou stačí méně než jablek. A zbytky z jablek nemusíte vyhazovat!
Zavíčkujte, dejte opět do hrnce s vodou (už nemusí být ponořené) a vařte asi 20 minut. Druhá možnost je sterilovat v troubě: skleničky dejte na hluboký pekáč, zalejte asi do poloviny vroucí vodou a nechte v troubě vyhřáté na 180 °C 20 minut. Po zavaření skleničky obraťte dnem vzhůru a nechte do druhého dne vychladnout. Takto připravené přesnídávky vám vydrží do dalšího léta.
Tipy a triky, které se budou hodit
- Slupka se při vaření nechává proto, že obsahuje hodně pektinu, který pyré hezky zahustí, ale pro citlivější děti ji můžete odstranit už před vařením.
- Pyré můžete podle chuti i dosladit, pro starší děti klidně medem. Ten ale své hodnotné látky vařením ztratí.
- Jahody jsou náchylnější k plísním, takže přesnídávky z nich spotřebujete co nejdříve.
- Použít můžete i skleničky od výživy z obchodu, ale většinou je třeba koupit nová víčka – ta originální se špatně chytají.
Zbyla vám ještě nějaká jablka? Zkuste i povidla, nebo čatní! A pokud máte i další úrodu, inspirujte se v dalších receptech na zavařování a nakládání.