Článek
Kvašená zelenina prospívá trávení i imunitě a na rozdíl od zavařování při vysokých teplotách v ní mléčné kvašení zanechá i důležité vitaminy. A to jsme se ještě ani nezmínili o chuti! Pusťte se s námi do výroby pikantních rychlokvašek – jejich příprava je opravdu snadná, pak už stačí jen několik dní vydržet a vlastní kvašáky máte na světě.
Rychlokvašky
Potřebujete: okurky nakládačky, vodu, kamennou sůl (bez fluoru a jódu)
Dle chuti: vinné či višňové listy, česnek, chilli papričky, kopr, křen, cibuli, mrkev, hořčičné semínko, pepř, bobkový list

Základ z okurek, vody a soli podle chuti dolaďte chilli papričkami, vinnými listy či kopremFoto: Eva Malúšová
Postup: Okurky pořádně omyjte (jde to snáze, když je nejdřív na několik hodin ponoříte do studené vody) a odkrojte konce. Několikrát je propíchejte vidličkou, aby vás při prvním zakousnutí se neohodily, a teď už jen plňte do sklenice: na dno můžete položit vinné listy a okurky podle chuti prokládat stroužky česneku, chilli papričkami, koprem, plátky křenu, mrkve a cibule či kořením.

Z okurek odřízněte konce a několikrát je propíchněte vidličkouFoto: Eva Malúšová

Do sklenice pak střídavě pěchujte vinné listy, okurky, chilli, česnek a koprFoto: Eva Malúšová

Vše potom zalejte nálevem: na každý litr vroucí vody dejte lžíci soliFoto: Eva Malúšová
Svařte si dostatečně množství vody a na každý litr do ní zamíchejte polévkovou lžíci soli. Ještě horkým nálevem pak okurky zalejte tak, aby byly úplně ponořené, překryjte je vinnými listy a zatižte. Láhev na volno přikryjte víčkem nebo kouskem látky, aby mohly unikat plyny, a nechte v teple 7 až 10 dní kvasit, až vám budou okurky chutnat. Sklenici pak přemístěte do chladu, aby se kvašení zastavilo.

Okurky zatižte, aby byly celé ponořené a nekazily seFoto: Eva Malúšová
Tip: Okurky prokvasí rychleji, pokud je nenecháte v celku, ale nakrájíte je na tlusté plátky.

Už asi po týdnu můžete okurky začít ochutnávatFoto: Eva Malúšová
Nakládáte letos i klasické kyselé okurky? Podělte se s ostatními čtenáři o svůj recept!