Článek
Nenechte se vykolejit různými názvy papriček (kozí, nebo beraní rohy, chilli, nebo feferonky?). Vezměte ty, co vám nejvíc chutnají nebo rostou na zahradě, a naložte je! Podobně jako pečení nebo fermentace podtrhne nakládání přirozenou chuť papriček. A navíc vám tak vydrží na celý příští rok, pokud je tedy nesníte dřív.
Nakládané kozí rohy
Na 1 velkou sklenici potřebujete: oblíbené papričky (dala jsem pálivé červené), 450 ml vody, 150 ml octa, 30 g cukru krupice, 15 g soli, 4 kuličky pepře, 1 kuličku nového koření, 1 bobkový list, lžičku hořčičných semínek
Postup: Papriky omyjte, zkraťte jim stopky a vyrovnejte je do čisté sklenice. Všechny zbylé ingredience smíchejte, přiveďte k varu a ještě horkým lákem papričky zalijte. Nálev by měl být až po okraj sklenice, protože ho papriky částečně vstřebají. Sklenici zavíčkujte a 20 minut sterilujte ponořenou v hrnci s mírně vroucí vodou. Poté ji vyndejte, převraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Papriky nechte alespoň dva týdny odležet a pak si na nich pochutnejte jen tak anebo je naplňte ochuceným sýrem, případně si z nich udělejte záminku pro přípravu domácího naloženého hermelínu či utopenců.
Tip: Množství tekutin a koření upravte podle vlastní chuti, ale zhruba se držte poměru 3 díly vody na 1 díl octa, respektive 1 díl soli, 2 díly cukru, 10 dílů octa a 30 dílů vody.
Máte ve svém repertoáru nějakou zavařovací perlu? Zkuste třeba naložené syrečky v pivu nebo naložené cukety s chilli a česnekem.