Článek
Postup
01.
Rajčata omyjte, rozpulte a lžící vydlabejte semínka (pokud používáte cherry rajčátka, odstraňovat je nemusíte).

A pomocí lžičky z nich vydlabejte dužinu. Tento krok můžete vynechat u cherry rajčat, jen pak počítejte s delší dobou sušeníFoto: Greta Blumajerová
02.
Rajčata rozložte na plech vyložený pečicím papírem, osušte papírovou utěrkou a osolte.

Rajčata trochu posolte, sůl totiž podpoří jejich chuť i trvanlivostFoto: Greta Blumajerová
03.
Pečte 4–8 hodin při 90–110 °C, až jsou rajčata zvrásněná a vysušená jako rozinky. Zde nejvíce záleží na typu trouby (pokud má vaše trouba funkci ventilace vzduchu, zapněte ji), a především na velikosti rajčat.
04.
Usušená rajčata nechte vychladnout, přendejte do vysterilované lahve, podle chuti proložte bylinkami, plátky česneku či kapary, zalijte olejem tak, aby byla rajčata ponořená, a zavíčkujte. Nechte alespoň den odležet a poté používejte do těstovin, salátů či domácích pest. Takto naložená rajčata vám v lednici vydrží i několik týdnů.
05.
Rajčata můžete uchovávat i bez oleje, stlačená v mikrotenovém sáčku v lednici či mrazáku, ale v tom případě počítejte s kratší trvanlivostí než u těch naložených v oleji.
Víte, k čemu se sušená rajčata perfektně hodí? Třeba k domácí pizze! Jestli ale nejste milovníkem rajských jablíček, co třeba vyzkoušet rychlokvašky?