Článek
Postup
01.
Máslo nakrájejte na kostky, dejte do hrnce a začněte pomaloučku zahřívat.
02.
Bílou vrchní usazeninu sbírejte stranou. Nakonec vám zůstane nádherně žlutý redukovaný mléčný tuk.
03.
Po asi 40 minutách opatrně slejte máslo přes čisté plátýnko do sklenic.
V lednici vám přepuštěné máslo vydrží měsíce (někdo říká, že i roky!), mimo ni pak minimálně tři týdny.
Tip
- Máslo ze skleničky nabírejte vždy čistou lžičkou, abyste ho zbytečně nekontaminovali.
- Nezapomeňte, že s větším množstvím másla roste i čas jeho přepouštění.
- Bílý „odpad“ z povrchu nevyhazujte! Použijte ho místo podmáslí do buchet nebo lívanců.
- Přepuštěné máslo se hodí hlavně pro teplou kuchyni a smažení, protože snese až 250 °C, aniž by se spálilo. Restované zelenině, smaženým masům a míchaným vajíčkům dodá lahodnou chuť a vůni.