Článek
Postup
01.
Z bílků a poloviny krupicového cukru ušlehejte tuhý sníh.

Z bílků o pokojové teplotě a poloviny cukru ušlehejte sníhFoto: Eva Malúšová

Sníh by měl být opravdu tuhý, aby těsto hezky drželoFoto: Eva Malúšová
02.
Zbylý cukr mezitím svařte s vodou, aby se cukr rozpustil a sirup se začal vařit. Za stálého šlehání pak tenkým pramínkem přilejte vařící rozvar po stěně nádoby ke sněhu.

Z vody a zbylého cukru připravte rozvar, který za stálého šlehání přilejte k bílkovému sněhuFoto: Eva Malúšová
03.
Prošlehejte a vmíchejte kokos s moučkovým cukrem.

Do těsta vmíchejte kokos a moučkový cukrFoto: Eva Malúšová
04.
Plech vyložte pečicím papírem a stěrkou nebo pravítkem pak přes šablonu na laskonky uhlaďte těsto na jednotlivé oválky. Pokud nemáte šablonu, z těsta vytvořte oválky pomocí cukrářského sáčku nebo i jen lžičkou.

Oválky vytvořte buď pomocí šablony na laskonky, nebo cukrářského sáčkuFoto: Eva Malúšová

Těsto uhlaďte stěrkouFoto: Eva Malúšová

A můžete s nimi do trouby!Foto: Eva Malúšová
05.
Pečte 15 minut při 120 °C, poté teplotu snižte na 80 °C a sušte ještě asi 30-40 minut. Troubu otevřete a laskonky v ní nechte vychladnout.
06.
Na krém ušlehejte do pěny máslo, vmíchejte karamelové mléko a v trošce vody rozpuštěnou kávu – kávová chuť příjemně stáhne sladkost karamelu (káva lze vynechat). Nechte v lednici ztuhnout a poté pomocí cukrářského sáčku plňte upečené laskonky.

Vychladlé laskonky plňte krémem z karamelizovaného kondenzovaného mléka, másla, a kdo má rád, i trošky kávyFoto: Eva Malúšová
- Šablonu na laskonky koupíte v cukrářských či domácích potřebách a v mnoha e-shopech.
- Jestli neseženete karamelizované kondenzované mléko, kupte to klasické slazené a zavřené ho asi 3 hodiny vařte v hrnci s vodou. Před otevřením nechte konzervu vychladnout!
- Příště dejte místo kokosu mleté vlašské ořechy a hotové laskonky ještě pocákejte rozpuštěnou čokoládou.