Hlavní obsah
3,0
(57)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Sezona českých jahod je konečně tu! A jestli už teď přemýšlíte, jak si jejich chuť a vůni uchovat i do dalších měsíců, zkuste letos kromě zamrazování i domácí jahodový sirup. Je to hračka!

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 lahvičky
Základ
  • 10 g kyseliny citronové
  • 1 kg cukru krupice
  • 1 kg čerstvých jahod
Něco navíc
  • 3 lžičky skořice
  • 1 hrst čerstvých bylinek
Článek

Postup

01.

Jahody omyjte, odstopkujte a rozmixujte.

Foto: Mona Martinů

Jahody můžete odstopkovat ručně nebo s tímto skvělým pomocníkemFoto: Mona Martinů

02.

Smíchejte s cukrem a případně skořicí či nasekanými bylinkami (máta nebo bazalka) a nechte 2–3 dny v chladu a temnu stát.

Foto: Mona Martinů

Cukru můžete dát méně, ale pamatujte na to, že je to přirozený konzervant – čím méně ho v sirupu bude, tím kratší dobu vydržíFoto: Mona Martinů

03.

Poté směs přeceďte přes gázu nebo husté sítko rovnou do hrnce.

Foto: Mona Martinů

Aby se vám lépe pracovalo, rozmixované jahody můžete zředit trochou vodyFoto: Mona Martinů

04.

Přidejte kyselinu citronovou, zahřejte pod bod varu a ještě horký sirup plňte do vyčištěných sklenic. Uchovávejte v chladu.

Foto: Mona Martinů

Stejně tak můžete vynechat kyselinu citronovou, která se také přidává pro delší trvanlivostFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Podobně můžete během léta zpracovat jakékoli jiné bobulovité ovoceFoto: Mona Martinů

Vyzkoušejte také skvělý a zdravý zázvorový sirup nebo jahodový sorbet s bezovým sirupem.

Související témata:

Načítám