Článek
Postup
01.
Jahody omyjte, odstopkujte a rozmixujte.

Jahody můžete odstopkovat ručně nebo s tímto skvělým pomocníkemFoto: Mona Martinů
02.
Smíchejte s cukrem a případně skořicí či nasekanými bylinkami (máta nebo bazalka) a nechte 2–3 dny v chladu a temnu stát.

Cukru můžete dát méně, ale pamatujte na to, že je to přirozený konzervant – čím méně ho v sirupu bude, tím kratší dobu vydržíFoto: Mona Martinů
03.
Poté směs přeceďte přes gázu nebo husté sítko rovnou do hrnce.

Aby se vám lépe pracovalo, rozmixované jahody můžete zředit trochou vodyFoto: Mona Martinů
04.
Přidejte kyselinu citronovou, zahřejte pod bod varu a ještě horký sirup plňte do vyčištěných sklenic. Uchovávejte v chladu.

Stejně tak můžete vynechat kyselinu citronovou, která se také přidává pro delší trvanlivostFoto: Mona Martinů

Podobně můžete během léta zpracovat jakékoli jiné bobulovité ovoceFoto: Mona Martinů
Vyzkoušejte také skvělý a zdravý zázvorový sirup nebo jahodový sorbet s bezovým sirupem.