Článek
Jsou recepty, u kterých není radno se pokoušet zjednodušovat si práci, ale hrušková povidla k nim naštěstí rozhodně nepatří! Zapomeňte na hodiny u plotny v očekávání nevratně spáleného hrnce a téměř nepoživatelné nahnědlé hmoty, a uvařte je letos v troubě. Jsou krásně hustá, karamelová a voní po koření a rumu. A pro nás gurmány jsou navíc skvělou záminkou k přípravě kynutých vdolečků.
Za normálních okolností bychom je samozřejmě připravili dietněji v troubě, ale když ta už je obsazená hruškami… Takže je prostě musíme usmažit a vydatně potřít právě připravenými povidly a čerstvým tvarohem :-).
Hrušková povidla z trouby
Potřebujete: 2,5 kg hrušek, 500 g cukru krupice, 100 ml octa, 100 ml rumu + trocha rumu na zakápnutí sklenic, 3 svitky skořice, 4 hvězdičky badyánu, 8 hřebíčků
Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Omyté hrušky rozčtvrťte, odstraňte z nich jádřince a rozmixujte. Vmíchejte k nim cukr, ocet, rum a koření (skořici můžete použít i mletou a badyán s hřebíčkem rozdrtit v hmoždíři), nalejte na velký plech a pečte asi 4 hodiny.
Že jsou povidla hotová, poznáte tak, že v nich po projetí vařečkou zůstane prázdná stopa a hrušky jsou po okrajích hezky zkaramelizované. Ještě horká je rozdělte do vyčištěných skleniček, zakápněte trochou rumu a do druhého dne otočte dnem vzhůru.
Tipy na ještě lepší povidla:
- Rozmixované ovoce s cukrem, rumem a octem nechte den odstát, bude mít výraznější chuť i barvu.
- Cukru přidejte nebo uberte podle sladkosti ovoce, jen nezapomeňte, že je to přirozený konzervant.
- Péct můžete i na etapy nebo povidla za občasného míchání uvařit v odkrytém hrnci na sporáku.
Kynuté vdolky
Na asi 16 vdolků potřebujete: ½ kostky droždí, 35 g cukru krupice, 250 g polohrubé mouky, 125 ml mléka, 1 vejce, sůl, lžíci rumu, kůru z ½ citronu, olej na smažení, povidla, oblíbený tvaroh k podávání
Postup: Droždí rozpusťte se lžičkou cukru, přidejte 50 g mouky a téměř všechno mléko a vypracujte řídké těstíčko. Nechte asi 10 minut vzejít kvásek, který potom přidejte ke zbylé mouce, mléku, cukru, vajíčku, špetce soli, rumu a citronové kůře. Vařečkou umíchejte hladké těsto, přikryjte ho utěrkou a nechte vykynout. Trik pro extra vláčné vdolky je vykynuté těsto mícháním srazit a nechat ještě jednou vykynout.
Na pomoučeném vále pak vyválejte asi 1 cm tlustý plát, vykrajujte kolečka a nechte je ještě chvíli kynout. Uprostřed každého vdolku pak promáčkněte důlek a důlkem dolů je zakryté poklicí smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje dozlatova. Otočte a dosmažte už bez pokličky. Na papírové utěrce nechte odsát přebytečný tuk a podávejte s povidly a tvarohem nebo smetanou.
Zkoušeli jste už povidla bez míchání?